09:15

Klasyczny burger


Każdy z nas ma mniejszą lub większą słabość do fast foodów, dlatego chciałam przedstawić wam moją wersję pysznego klasycznego burgera. Jak zwykle przepis jest prosty i szybki, a smak burgera jest jednym z lepszych jakie jadłam. Oczywiście dodatki mogą być przeróżne, według upodobań.

Write recipe photo description here

Klasyka zawsze się obroni!

Składniki:

    Mięso:
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

  • Dodatki:
  • 8 plastrów bekonu
  • liście sałaty karbowanej
  • 8 plastrów waszego ulubionego żółtego sera
  • 4 plasterki pomidora
  • parę krążków czerwonej cebuli
  • plasterki ogórka kiszonego
  • 4 bułki
Sposób wykonania:
  1. Cebule pokroić w drobną kostkę i dokładnie wymieszać z mięsem.
  2. Mięso podziel na 4 równe części i uformuj z nich kulki. Następnie je mocno spłaszcz na grubość około 1cm.
  3. Bekon podsmaż na patelni i odłóż na bok na ręcznik papierowy.
  4. Uformowane wcześniej mięso połóż na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej po wcześniej smażonym boczku) i smaż około 3 do 4 minut po każdej ze stron. Po pierwszym obróceniu mięsa, należy przyprawić pieprzem oraz dużą ilością soli. Następnie położyć plasterki sera (ja osobiście lubię dużo sera, więc położyłam od razu 2 na raz ;) ).
  5. Bułeczki przekroić i lekko podpiec w piekarniku. Dodatkowo można je na chwile zanurzyć w tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa.
  6. Kiedy mamy już wszystko gotowe pozostaje nam złożenie burgera według uznania. Na przykład: bułka, ketchup, sałata, mięso z serem, boczek, ogórki, czerwona cebula, pomidor, ketchup, bułka.




5 komentarzy:

  1. Ale bym sobie zjadła :D Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to trzeba zrobić kiedyś na obiadek, szybko i łatwo :) no, w sumie to fast food :D

      Usuń
  2. Porządny kawał burgera :) wygląda znakomicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak tez smakował :) Wyszedł dość duży przy tych wszystkich dodatkach :)

      Usuń

Copyright © 2016 Szefer w kuchni , Blogger