poniedziałek, 30 maja 2016

Mexican burger z grilla

pcq
Pogoda na szczęście cały czas dopisuje, wakacje coraz bliżej więc okazji do grillowania będzie jeszcze wiele. Dlatego dzisiaj mam dla was przepis na burgera w wersji meksykańskiej z nachosami, guacamole
i salsą pomidorową. Do samego mięsa dodaję startą skórkę z limonki co dodaje oryginalnego smaku. Domowe burgery najlepiej smakują
z własnoręcznie zrobionymi bułkami - tym razem udało mi się takie wykonać, jedne z sezamem, a drugie z czarnuszką. Jeśli będzie potrzeba to umieszczę przepis :)

Mexican burger

Składniki:
(na 4 średniej wielkości burgery)

Mięso:

600g mielonej wołowiny
10 łyżek bułki tartej
1 czerwona cebula
4 łyżki ketchupu
70 g startego żółtego sera (np. Cheddar)
starta skórka z połowy limonki
3 szczypty chili w płatkach
1 jajko
sól, pieprz

Guacamole:
dojrzałe awokado
szczypta chili w płatkach
sok z połowy limonki
garść świeżej kolendry
pół czerwonej cebuli
sól, pieprz

Salsa pomidorowa:
500g pomidorów
pół czerwonej cebuli
2 szczypty chilli w płatkach
sok z połowy limonki
łyżeczka cukru
garść kolendry
sól, pieprz

Dodatki:
6 plasterków żółtego sera (np. Cheddar)
czerwona cebula
nachosy
6 bułek

Sposób wykonania:
  • Wszystkie składniki na mięso umieszczamy w dużej misce, przyprawami solą i pieprzem według uznania. Mieszamy rękoma i wyrabiamy przez 3-4 minuty.
  • Dzielimy mięso na 6 równych części (150g) formujemy z nich kulki, które spłaszczamy na grubość około 1 cm. Wstawiamy do lodówki.
  • Guacamole: dojrzałe awokado obieramy ze skóry, kroimy na kilka części i zgniatamy widelcem (jeśli będzie problem można zmiksować blenderem).
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebule, kolendrę, sok z limonki i przyprawiamy płatkami chili, pieprzem i solą.
  • Salsa pomidorowa: pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną kolendrę, sok z limonki oraz pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Przyprawiamy płatkami chili, cukrem, solą i pieprzem.
  • Na dobrze rozgrzany grill wyłożyć mięso i grillować około 5 minut na każdej stronie (najlepiej przekroić jeden kotlet i sprawdzić czy poziom wysmażenia nam odpowiada).
  • Pod koniec grillowania z jednej strony położyć plasterek sera na mięso. W między czasie rozłożyć bułki na grillu i lekko przyrumienić.
  • Teraz pozostało nam tylko złożenie naszego pysznego burgera ;) Proponuje zacząć od guacamole, mięsa, następnie krążki czerwonej cebuli, salsę i parę sztuk nachosów.
SMACZNEGO !


Przepis bierze udział w konkursie Grilluj z Almą! www.alma24.pl







5 komentarzy:

  1. wczoraj robiłam burgery w wersji "podstawowej" ale te meksykańskie też by nam smakowały :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno :) Warto czasem coś urozmaicić mimo, że standardowa wersja jest przepyszna :)

      Usuń
  2. Świetny przepis! Nigdy nie jadłem burgerów w wersji meksykańskiej, najwyższy czas spróbować :) Do tej pory jadłem tylko amerykańskie burgery z Road we Wrocławiu, mam nadzieję, że ten Twój będzie równie smaczny. Życzę powodzenia i dalszych inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń

- See more at: http://pomocnicy.blogspot.com/2013/04/jak-dodac-informacje-o-ciasteczkach-do.html#sthash.tJvyIoKv.dpuf