08:36

Mexican burger z grilla

Pogoda na szczęście cały czas dopisuje, wakacje coraz bliżej więc okazji do grillowania będzie jeszcze wiele. Dlatego dzisiaj mam dla was przepis na burgera w wersji meksykańskiej z nachosami, guacamole i salsą pomidorową.


Do samego mięsa dodaję startą skórkę z limonki co dodaje oryginalnego smaku. Domowe burgery najlepiej smakują z własnoręcznie zrobionymi bułkami - tym razem udało mi się takie wykonać, jedne z sezamem, a drugie z czarnuszką.

Write recipe photo description here
Wszystko co w kuchni tex mex najlepsze, znajduje się
w tym burgerze!

Składniki:
    Mięso:
  • 600g mielonej wołowiny
  • 10 łyżek bułki tartej
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki ketchupu
  • 70 g startego żółtego sera (np. Cheddar)
  • starta skórka z połowy limonki
  • 3 szczypty chili w płatkach
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • Guacamole:
  • dojrzałe awokado
  • szczypta chili w płatkach
  • sok z połowy limonki
  • garść świeżej kolendry
  • pół czerwonej cebuli
  • sól, pieprz
  • Salsa pomidorowa:
  • 500g pomidorów
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 szczypty chilli w płatkach
  • sok z połowy limonki
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • Dodatki:
  • 6 plasterków żółtego sera (np. Cheddar)
  • czerwona cebula
  • nachosy
  • 6 bułek
Sposób wykonania:
  1. Wszystkie składniki na mięso umieszczamy w dużej misce, przyprawami solą i pieprzem według uznania. Mieszamy rękoma i wyrabiamy przez 3-4 minuty.
  2. Dzielimy mięso na 6 równych części (150g) formujemy z nich kulki, które spłaszczamy na grubość około 1 cm. Wstawiamy do lodówki.
  3. Guacamole:
  4. Dojrzałe awokado obieramy ze skóry, kroimy na kilka części i zgniatamy widelcem (jeśli będzie problem można zmiksować blenderem).
  5. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebule, kolendrę, sok z limonki i przyprawiamy płatkami chili, pieprzem i solą.
  6. Salsa pomidorowa:
  7. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną kolendrę, sok z limonki oraz pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Przyprawiamy płatkami chili, cukrem, solą i pieprzem.
  8. Złożenie:
  9. Na dobrze rozgrzany grill wyłożyć mięso i grillować około 5 minut na każdej stronie (najlepiej przekroić jeden kotlet i sprawdzić czy poziom wysmażenia nam odpowiada).
  10. Pod koniec grillowania z jednej strony położyć plasterek sera na mięso. W między czasie rozłożyć bułki na grillu i lekko przyrumienić.
  11. Teraz pozostało nam tylko złożenie naszego pysznego burgera ;) Proponuje zacząć od guacamole, mięsa, następnie krążki czerwonej cebuli, salsę i parę sztuk nachosów.


8 komentarzy:

  1. wczoraj robiłam burgery w wersji "podstawowej" ale te meksykańskie też by nam smakowały :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno :) Warto czasem coś urozmaicić mimo, że standardowa wersja jest przepyszna :)

      Usuń
  2. Świetny przepis! Nigdy nie jadłem burgerów w wersji meksykańskiej, najwyższy czas spróbować :) Do tej pory jadłem tylko amerykańskie burgery z Road we Wrocławiu, mam nadzieję, że ten Twój będzie równie smaczny. Życzę powodzenia i dalszych inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Amerykańskie oraz meksykańskie nie różnią się aż tak dużo od siebie. Osobiście bardziej przepadam za Amerykańskimi, bardziej do gustu przypada mi sposób ich przyrządzania oraz dodatki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Burger wygląda wzorowo. Ostrzejszy, charakterny smak zdecydowanie pasuje do burgera. Ważne jest jednak w burgerze oprócz dodatków i samego mięsa to, na czym jest mięso grillowane. Jak jest w Waszym przypadku? Jest to grill gazowy, elektryczny czy inny?

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma nic lepszego niż ten niebiański smak połączony z rozkoszą, jaką daje pierwszy kęs. Burger to absolutny must-try dla miłośników jedzenia na całym świecie!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Szefer w kuchni , Blogger