poniedziałek, 30 maja 2016

Mexican burger z grilla


Pogoda na szczęście cały czas dopisuje, wakacje coraz bliżej więc okazji do grillowania będzie jeszcze wiele. Dlatego dzisiaj mam dla was przepis na burgera w wersji meksykańskiej z nachosami, guacamole i salsą pomidorową. Do samego mięsa dodaję startą skórkę z limonki co dodaje oryginalnego smaku. Domowe burgery najlepiej smakują z własnoręcznie zrobionymi bułkami - tym razem udało mi się takie wykonać, jedne z sezamem, a drugie z czarnuszką.

Write recipe photo description here

Wszystko co w kuchni tex mex najlepsze, znajduje się w tym burgerze!

Składniki:

    Mięso:
  • 600g mielonej wołowiny
  • 10 łyżek bułki tartej
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki ketchupu
  • 70 g startego żółtego sera (np. Cheddar)
  • starta skórka z połowy limonki
  • 3 szczypty chili w płatkach
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

  • Guacamole:
  • dojrzałe awokado
  • szczypta chili w płatkach
  • sok z połowy limonki
  • garść świeżej kolendry
  • pół czerwonej cebuli
  • sól, pieprz

  • Salsa pomidorowa:
  • 500g pomidorów
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 szczypty chilli w płatkach
  • sok z połowy limonki
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

  • Dodatki:
  • 6 plasterków żółtego sera (np. Cheddar)
  • czerwona cebula
  • nachosy
  • 6 bułek
Sposób wykonania:
  1. Wszystkie składniki na mięso umieszczamy w dużej misce, przyprawami solą i pieprzem według uznania. Mieszamy rękoma i wyrabiamy przez 3-4 minuty.
  2. Dzielimy mięso na 6 równych części (150g) formujemy z nich kulki, które spłaszczamy na grubość około 1 cm. Wstawiamy do lodówki.
  3. Guacamole:
  4. Dojrzałe awokado obieramy ze skóry, kroimy na kilka części i zgniatamy widelcem (jeśli będzie problem można zmiksować blenderem).
  5. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebule, kolendrę, sok z limonki i przyprawiamy płatkami chili, pieprzem i solą.
  6. Salsa pomidorowa:
  7. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną kolendrę, sok z limonki oraz pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Przyprawiamy płatkami chili, cukrem, solą i pieprzem.
  8. Złożenie:
  9. Na dobrze rozgrzany grill wyłożyć mięso i grillować około 5 minut na każdej stronie (najlepiej przekroić jeden kotlet i sprawdzić czy poziom wysmażenia nam odpowiada).
  10. Pod koniec grillowania z jednej strony położyć plasterek sera na mięso. W między czasie rozłożyć bułki na grillu i lekko przyrumienić.
  11. Teraz pozostało nam tylko złożenie naszego pysznego burgera ;) Proponuje zacząć od guacamole, mięsa, następnie krążki czerwonej cebuli, salsę i parę sztuk nachosów.




6 komentarzy:

  1. wczoraj robiłam burgery w wersji "podstawowej" ale te meksykańskie też by nam smakowały :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno :) Warto czasem coś urozmaicić mimo, że standardowa wersja jest przepyszna :)

      Usuń
  2. Świetny przepis! Nigdy nie jadłem burgerów w wersji meksykańskiej, najwyższy czas spróbować :) Do tej pory jadłem tylko amerykańskie burgery z Road we Wrocławiu, mam nadzieję, że ten Twój będzie równie smaczny. Życzę powodzenia i dalszych inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Amerykańskie oraz meksykańskie nie różnią się aż tak dużo od siebie. Osobiście bardziej przepadam za Amerykańskimi, bardziej do gustu przypada mi sposób ich przyrządzania oraz dodatki.

    OdpowiedzUsuń

- See more at: http://pomocnicy.blogspot.com/2013/04/jak-dodac-informacje-o-ciasteczkach-do.html#sthash.tJvyIoKv.dpuf