Jak ostatnio zobaczyłam kwitnący krzak dzikiej róży, to od razu pomyślałam, że zamiast bukietu kwiatów można zrobić kwiatowy tort ;)
Dlatego motywem przewodnim tego tortu jest dzika róża.
Tort zawiera dwa różne kremy: jeden
do przełożenia, drugi do dekoracji z zewnątrz.
Ten pierwszy został zrobiony z
mascarpone, śmietany kremówki oraz białej czekolady. Natomiast do
dekoracji użyłam kremu maślanego. Zrobiłam go w bardzo małej ilości,
aby smak masła nie zdominował tortu, ale żeby starczyło na wykończenie. Krem maślany zrobiłam w trzech kolorach. Jest to moje pierwsze ombre, tak więc proszę o
wyrozumiałość ;)
Tort bardzo zyskuje przy dodaniu,
prawdziwych, świeżych płatków dzikiej róży. Tak więc zachęcam przejść się na działkę ewentualnie na targ i zaopatrzyć się w garść płatków róży.
Przepis na niezawodny, wyrośnięty
biszkopt wykorzystałam z bloga I adore cinnamon.
P.S. W przypadku tego tortu został on wykonany przeze mnie dla
znajomych z okazji 100 - dniówki przed ślubem. Goście dosyć z dystansem podchodzili do świeżych płatków i konfitury z róży, ale po spróbowaniu ciasta zjedli cały kawałek łącznie z okruszkami :)
Krem do przełożenia:
200 g śmietany kremówki 30%
250 g ser mascarpone
100 g białej czekolady
100 g marmolady różanej
Do nasączenia biszkoptu:
5 łyżek wody różanej
100 ml wody
wyciśnięty sok z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru
Krem do dekoracji:
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
różowy / czerwony barwnik spożywczy
Różany tort ombre
Składniki:
(tortownica o średnicy 18 cm)
Biszkopt:
4 duże jajka
(tortownica o średnicy 18 cm)
Biszkopt:
4 duże jajka
szczypta solI
130 g cukru
100 g mąki pszennej tortowej
25 g mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
130 g cukru
100 g mąki pszennej tortowej
25 g mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem do przełożenia:
200 g śmietany kremówki 30%
250 g ser mascarpone
100 g białej czekolady
100 g marmolady różanej
Do nasączenia biszkoptu:
5 łyżek wody różanej
100 ml wody
wyciśnięty sok z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru
Krem do dekoracji:
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
różowy / czerwony barwnik spożywczy
Sposób wykonania:
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
- Stopniowo dodajemy cukier nie przerywając miksowania, aż uzyskamy gęstą, błyszczącą pianę.
- Kontynuując miksowanie dodajemy po kolei po jednym żółtku do połączenia się z pianą.
- Piekarnik nagrzewamy do 180C.
- Do osobnej miski przesiewamy resztę suchych składników tj. mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
- Mąki partiami dodajemy do piany i delikatnie (żeby piana jak najmniej opadła) mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką.
- Tortownicę smarujemy masłem, a na dno wykładamy papier do pieczenia.
- Ciasto wylewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 40 min. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić za pomocą wykałaczki.
- Po wyjęciu z piekarnika studzimy biszkopt. Wyciągamy z tortownicy i kładziemy biszkopt do góry dnem.
- Po całkowitym ostudzeniu kroimy biszkopt na 3 części.
- Przechodzimy do robienia kremu.
- Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę.
- Ser mascarpone miksujemy z białą czekoladą. Następnie dodajemy partiami ubitą śmietanę kremówkę.
- Krem wkładamy do lodówki.
- W między czasie przygotujemy poncz - w małym garnuszku umieszczamy wszystkie składniki i gotujemy do wrzenia.
- Kładziemy pierwszy blat na paterze i nasączamy go 1/3 ponczu, następnie smarujemy 50 g marmolady różanej i wykładamy połowę kremu z białą czekoladą. Kładziemy kolejny blat i powtarzamy czynności.
- Ostatni blat tylko nasączamy ponczem. Tort wstawić do lodówki.
- Czas na krem do dekoracji.
- Miękkie masło umieszczamy razem z cukrem pudrem w misce i ucieramy przez kilka minut.
- Odkładamy 1/3 kremu do osobnej miseczki.
- Następnie dodajemy do miski niewielką ilość barwnika i krótko miksujemy. Odkładamy drugą część do miseczki.
- Powtarzamy powyższą czynność ponownie dodając barwnik.
- Dzięki temu uzyskaliśmy trzy kremy w podobnych odcieniach.
- Krem nakładamy od dołu zaczynając od najciemniejszego, następnie jaśniejszy i na koniec biały.
- Górę tortu możemy przystroić jak nam się podoba - można ponownie zrobić ombre od prawej do lewej, albo zrobić jednokolorową.
- Krem nie musi być nałożony bardzo starannie ponieważ po nałożeniu wszystkich warstw będziemy je ze sobą łączyć.
- Patere najlepiej postawić na czymś co się obraca - ułatwi nam to wykończenie tortu.
- Do połączenia kolorów będzie nam potrzebna szpatułka do ciasta. Jeśli nie posiadamy do wystarczy szeroki nóż. Przykładamy szpatułkę do kremu lekko dociskając i obracamy delikatnie patere. Kremu powinny nam się ładnie połączyć w przechodzące między siebie kolory.
- Udekorować tort płatkami róż. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
SMACZNEGO!
Uwielbiam<3 Piękny Ci wyszedł, ach<3
OdpowiedzUsuńJeszcze trochę przede mną, ale będzie super :D
OdpowiedzUsuń