17:53

Różany tort ombre na dzień Matki

pcq
Na dzień Matki często dajemy kwiaty. Może w tym roku też dać kwiaty, ale trochę w inny sposób?
Jak ostatnio zobaczyłam kwitnący krzak dzikiej róży, to od razu pomyślałam, że zamiast bukietu kwiatów można zrobić kwiatowy tort ;)
Dlatego motywem przewodnim tego tortu jest dzika róża.
Tort zawiera dwa różne kremy: jeden do przełożenia, drugi do dekoracji z zewnątrz.
Ten pierwszy został zrobiony z mascarpone, śmietany kremówki oraz białej czekolady. Natomiast do dekoracji użyłam kremu maślanego. Zrobiłam go w bardzo małej ilości, aby smak masła nie zdominował tortu, ale żeby starczyło na wykończenie. Krem maślany zrobiłam w trzech kolorach. Jest to moje pierwsze ombre, tak więc proszę o wyrozumiałość ;)

Tort bardzo zyskuje przy dodaniu, prawdziwych, świeżych płatków dzikiej róży. Tak więc zachęcam przejść się na działkę ewentualnie na targ i zaopatrzyć się w garść płatków róży.
Przepis na niezawodny, wyrośnięty biszkopt wykorzystałam z bloga I adore cinnamon.

P.S. W przypadku tego tortu został on wykonany przeze mnie dla znajomych z okazji 100 - dniówki przed ślubem. Goście dosyć z dystansem podchodzili do świeżych płatków i konfitury z róży, ale po spróbowaniu ciasta zjedli cały kawałek łącznie z okruszkami :)




Różany tort ombre

Składniki:
(tortownica o średnicy 18 cm)

Biszkopt:

4 duże jajka
szczypta solI
130 g cukru
100 g mąki pszennej tortowej
25 g mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem do przełożenia:
200 g śmietany kremówki 30%
250 g ser mascarpone
100 g białej czekolady
100 g marmolady różanej

Do nasączenia biszkoptu:
5 łyżek wody różanej
100 ml wody

wyciśnięty sok z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru


Krem do dekoracji:
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
różowy / czerwony barwnik spożywczy



Sposób wykonania:
  • Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
  • Stopniowo dodajemy cukier nie przerywając miksowania, aż uzyskamy gęstą, błyszczącą pianę.
  • Kontynuując miksowanie dodajemy po kolei po jednym żółtku do połączenia się z pianą.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180C.
  • Do osobnej miski przesiewamy resztę suchych składników tj. mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
  • Mąki partiami dodajemy do piany i delikatnie (żeby piana jak najmniej opadła) mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką.
  • Tortownicę smarujemy masłem, a na dno wykładamy papier do pieczenia.
  • Ciasto wylewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 40 min. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić za pomocą wykałaczki.
  • Po wyjęciu z piekarnika studzimy biszkopt. Wyciągamy z tortownicy i kładziemy biszkopt do góry dnem.
  • Po całkowitym ostudzeniu kroimy biszkopt na 3 części.
  • Przechodzimy do robienia kremu. 
  • Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
  • Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. 
  • Ser mascarpone miksujemy z białą czekoladą. Następnie dodajemy partiami ubitą śmietanę kremówkę.
  • Krem wkładamy do lodówki.
  • W między czasie przygotujemy poncz - w małym garnuszku umieszczamy wszystkie składniki i gotujemy do wrzenia.
  • Kładziemy pierwszy blat na paterze i nasączamy go 1/3 ponczu, następnie smarujemy 50 g marmolady różanej i wykładamy połowę kremu z białą czekoladą. Kładziemy kolejny blat i powtarzamy czynności.
  • Ostatni blat tylko nasączamy ponczem. Tort wstawić do lodówki.
  • Czas na krem do dekoracji.
  • Miękkie masło umieszczamy razem z cukrem pudrem w misce i ucieramy przez kilka minut.
  • Odkładamy 1/3 kremu do osobnej miseczki.
  • Następnie dodajemy do miski niewielką ilość barwnika i krótko miksujemy. Odkładamy drugą część do miseczki.
  • Powtarzamy powyższą czynność ponownie dodając barwnik.
  • Dzięki temu uzyskaliśmy trzy kremy w podobnych odcieniach.
  • Krem nakładamy od dołu zaczynając od najciemniejszego, następnie jaśniejszy i na koniec biały.
  • Górę tortu możemy przystroić jak nam się podoba - można ponownie zrobić ombre od prawej do lewej, albo zrobić jednokolorową.
  • Krem nie musi być nałożony bardzo starannie ponieważ po nałożeniu wszystkich warstw będziemy je ze sobą łączyć.
  • Patere najlepiej postawić na czymś co się obraca - ułatwi nam to wykończenie tortu.
  • Do połączenia kolorów będzie nam potrzebna szpatułka do ciasta. Jeśli nie posiadamy do wystarczy szeroki nóż. Przykładamy szpatułkę do kremu lekko dociskając i obracamy delikatnie patere. Kremu powinny nam się ładnie połączyć w przechodzące między siebie kolory.
  • Udekorować tort płatkami róż. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
SMACZNEGO!








2 komentarze:

Copyright © 2016 Szefer w kuchni , Blogger