Szybkie, łatwe i niecodziennie orientalne danie nie tylko na obiad
Składniki:
- woreczek ryżu basmati
- 4 cm średniej grubości korzenia imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 2 główki kapusty pak choi
- 500 g piersi kurczaka
- 1 papryczka pepperoncini
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- limonka
- listki kolendry do dekoracji
Sposób wykonania:
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić na później.
- Imbir i papryczkę pepperoncini kroimy w cienkie plasterki, a czosnek w drobną kosteczkę.
- Kapustę pak choi pokroić na grube paski, umyć i osuszyć.
- Piersi z kurczaka oczyścić z kostek i błonek i pokroić na średniej wielkości kostki.
- Najpierw dobrze rozgrzewamy wok, a następnie dodajemy olej. Na rozgrzanym oleju, na małym ogniu smażymy wcześniej pokrojony imbir i czosnek. Po minucie dodajemy papryczkę.
- Dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy na dużym ogniu przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając aby zapobiec przypaleniu.
- Dodajemy pokrojoną pak choi i smażymy 3 minuty.
- Następnie do woka dodajemy ryż i sok z połowy limonki, wszystko razem mieszamy i smażymy około 2 minuty.
- Danie podajemy świeżo skropione sokiem z drugiej połowy limonki oraz z listkami kolendry.
No wiesz... ale mi smaku narobiłaś !! :-)
OdpowiedzUsuń