Do kremu do dekoracji najlepsze będzie masło orzechowe smooth (ja niestety miałam crunchy). Dzięki temu będzie można użyć rękawa cukierniczego do dekoracji, bo pojedyncze orzeszki nie będą nam zapychać tylki.
Czekoladowe babeczki z kremem z masła orzechowego
Składniki:
(na 12 babeczek)
Składniki:
(na 12 babeczek)
Suche:
300g szklanki mąki tortowej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
180g cukru pudru
100g gorzkiej czekolady
Mokre:
250ml mleka
1 jajko
100g oliwy
Krem:
250 g mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
250 g masła orzechowego
Sposób wykonania:
- W drugiej misce umieszczamy składniki mokre - mieszamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180C.
- Składniki mokre wlewamy do składników suchych i delikatnie mieszamy do połączenia składników (nie dłużej).
- Napełniamy foremki do 3/4 wysokości i wkładamy na około 30 minut do nagrzanego piekarnika.
- W między czasie można zrobić krem na babeczki. Śmietankę ubijamy na sztywno.
- W osobnym pomieszczeniu serek mascarpone mieszamy (można zmiksować)
z masłem orzechowym. - Wymieszane mascarpone z masłem orzechowym dodajemy do ubitej śmietanki
i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia składników. - Krem możemy po prostu wyłożyć na babeczki lub udekorować za pomocą rękawa cukierniczego.
- Na koniec można przystroić pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.
SMACZNEGO !
Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńTe babeczki muszą być obłędne! Kocham masło orzechowe :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Oj tak, masło orzechowe jest przepyszne !
UsuńPotwierdzam, są pyszne<3
OdpowiedzUsuńTen krem mnie bardzo ale to bardzo zachęca :D
OdpowiedzUsuńNo to nic tylko robić! ;)
Usuńale musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuńoj były :)
Usuń