niedziela, 12 czerwca 2016

Czekoladowe babeczki z kremem z masła orzechowego

pcq
Poniżej znajdziecie przepis na czekoladowe babeczki z kremem z masła orzechowego.Połączenie czekolady z masłem orzechowym jest najlepsze, pasują do siebie idealnie!
Do kremu do dekoracji najlepsze będzie masło orzechowe smooth (ja niestety miałam crunchy). Dzięki temu będzie można użyć rękawa cukierniczego do dekoracji, bo pojedyncze orzeszki nie będą nam zapychać tylki.

Czekoladowe babeczki z kremem z masła orzechowego

Składniki:
(na 12 babeczek)

Suche:
300g szklanki mąki tortowej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
180g cukru pudru
100g gorzkiej czekolady

Mokre:
250ml mleka
1 jajko
100g oliwy

Krem:
250 g mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
250 g masła orzechowego
Sposób wykonania:
  • W jednej misce umieszczamy składniki suche - mieszamy.
  • W drugiej misce umieszczamy składniki mokre - mieszamy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180C.
  • Składniki mokre wlewamy do składników suchych i delikatnie mieszamy do połączenia składników (nie dłużej).
  • Napełniamy foremki do 3/4 wysokości i wkładamy na około 30 minut do nagrzanego piekarnika.
  • W  między czasie można zrobić krem na babeczki. Śmietankę ubijamy na sztywno.
  • W osobnym pomieszczeniu serek mascarpone mieszamy (można zmiksować)
    z masłem orzechowym.
  • Wymieszane mascarpone z masłem orzechowym dodajemy do ubitej śmietanki
    i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia składników.
  • Krem możemy po prostu wyłożyć na babeczki lub udekorować za pomocą rękawa cukierniczego.
  • Na koniec można przystroić pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.
SMACZNEGO !







10 komentarzy:

- See more at: http://pomocnicy.blogspot.com/2013/04/jak-dodac-informacje-o-ciasteczkach-do.html#sthash.tJvyIoKv.dpuf