Dorada jest pyszną rybą samą w sobie dlatego najprostsze dodatki sprawdzają się przy niej najlepiej. Nie dominują, a idealnie podkreślają jej delikatny smak.
Pieczona dorada z pietruszką i czosnkiem
Pieczona dorada z pietruszką i czosnkiem
Składniki:
świeża wypatroszona dorada
jedna cytryna
2 gałązki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka masła
sól i pieprz
Sposób wykonania:
- Wypatroszone dorady myjemy i ścieramy łuski.
- Rybę nadziewamy dwoma ósemkami cytryny, 2 gałązkami pietruszki, dodajemy przyprawy, troszkę masła i ząbek czosnku.
- Z góry smarujemy niewielką ilością masła oraz przyprawami solą i pieprzem, można również położyć pocięty na kawałki czosnek. Wsadzamy na około 15-20 minut do lodówki.
- Tak przygotowaną rybę można zawinąć w folię aluminiową albo wyłożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Jeśli wybraliśmy folie to pieczemy je w rozgrzanym piekarniku do 180C przez 50 min. Natomiast jeśli pieczemy w naczyniu żaroodpornym to na pierwsze 30 minut z góry przykrywamy je folią, którą następnie zdejmujemy i pieczemy pozostałe 20 minut, żeby ryba się ładnie zarumieniła.
- Doradę podałam ze świeżymi ziemniakami obsypane koperkiem, cytryną oraz lekką sałatką ;)
Rozumiem, że w sobotę zapraszasz mnie jeszcze na obiad? Na TAKI obiad??;D
OdpowiedzUsuńŚwieża dostawa prosto z Chorwacji zawsze w środę więc coś wykombinujemy :D
Usuńjak ja żałuję, ze nie mam dostępu do świeżej rybki:(
OdpowiedzUsuńobiadek musiał być pyszny :)
Świeża rybka jest jedyna w swoim rodzaju :) Mam nadzieję, że uda się Pani gdzieś dostać taką :)
UsuńUwielbiam tak pieczone rybki, pięknie wygląda i cudnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak <3
Usuń27 year old Business Systems Development Analyst Nikolas Saphin, hailing from Aldergrove enjoys watching movies like "Legend of Hell House, The" and Sudoku. Took a trip to Brussels and drives a Ferrari 275 GTB. mozesz sprawdzic tutaj
OdpowiedzUsuń