16:19

Pieczona dorada z pietruszką i czosnkiem

pcq
Wakacje zbliżają się wielkimi krokami. Ja, niestety muszę czekać na swój urlop do końca sierpnia dlatego postanowiłam przypomnieć sobie morze za pomocą zdjęć i tej pysznej pieczonej dorady, którą jadłam na ostatnich wakacjach :)
Dorada jest pyszną rybą samą w sobie dlatego najprostsze dodatki sprawdzają się przy niej najlepiej. Nie dominują, a idealnie podkreślają jej delikatny smak.









Pieczona dorada z pietruszką i czosnkiem 

Składniki:
świeża wypatroszona dorada
 jedna cytryna
2 gałązki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka masła
sól i pieprz

Sposób wykonania:
  • Wypatroszone dorady myjemy i ścieramy łuski. 
  • Rybę nadziewamy dwoma ósemkami cytryny, 2 gałązkami pietruszki, dodajemy przyprawy, troszkę masła i ząbek czosnku.
  • Z góry smarujemy niewielką ilością masła oraz przyprawami solą i pieprzem, można również położyć pocięty na kawałki czosnek. Wsadzamy na około 15-20 minut do lodówki.
  • Tak przygotowaną rybę można zawinąć w folię aluminiową albo wyłożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Jeśli wybraliśmy folie to pieczemy je w rozgrzanym piekarniku do 180C przez 50 min. Natomiast jeśli pieczemy w naczyniu żaroodpornym to na pierwsze 30 minut z góry przykrywamy je folią, którą następnie zdejmujemy i pieczemy pozostałe 20 minut, żeby ryba się ładnie zarumieniła.
  • Doradę podałam ze świeżymi ziemniakami obsypane koperkiem, cytryną oraz lekką sałatką ;)
SMACZNEGO!







7 komentarzy:

  1. Rozumiem, że w sobotę zapraszasz mnie jeszcze na obiad? Na TAKI obiad??;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świeża dostawa prosto z Chorwacji zawsze w środę więc coś wykombinujemy :D

      Usuń
  2. jak ja żałuję, ze nie mam dostępu do świeżej rybki:(
    obiadek musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świeża rybka jest jedyna w swoim rodzaju :) Mam nadzieję, że uda się Pani gdzieś dostać taką :)

      Usuń
  3. Uwielbiam tak pieczone rybki, pięknie wygląda i cudnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. 27 year old Business Systems Development Analyst Nikolas Saphin, hailing from Aldergrove enjoys watching movies like "Legend of Hell House, The" and Sudoku. Took a trip to Brussels and drives a Ferrari 275 GTB. mozesz sprawdzic tutaj

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Szefer w kuchni , Blogger