poniedziałek, 4 lipca 2016

Portobello nadziewane kozim serem z prażonym słonecznikiem

pcq
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną i prostą przystawkę. Taka potrawa podawana przed głównym daniem powinna lekko zahamować nasz głód ale nadal pozostawić niedosyt i chęć na więcej. Taką idealną przystawką są właśnie nadziewane portobello.
Właśnie ten rodzaj pieczarek najbardziej nadaje się do faszerowania ponieważ mają szerokie, płaskie kapelusze i nie trzeba obawiać się, że nadzienie nam ucieknie ;)

Przepis ten jest jedną z trzech propozycji na urodzinowe danie Akademii Kulinarnej Whirlpool. Z takiej okazji najlepiej przygotować cała kolację składającą się z przystawki, dania głównego oraz deseru.

Korzystając z okazji chciałabym życzyć Akademii oraz gospodarzom Marco Luca Ghia i Emilliano Castagna z okazji 3. urodzin jak najsmaczniejszych potraw, samych radosnych, chłonnych nowej wiedzy uczniów, wielu inspiracji oraz natchnień na coraz to nowsze, przepyszne dania

i tu: www.marcoghia.pl


Portobello nadziewane kozim serem
z prażonym słonecznikiem

Składniki:
2 sztuki portobello
70g koziego sera
4 sztuki suszonych pomidorów w oleju
20g ziaren słonecznika
łyżeczka cukru trzcinowego
pół ząbka czosnku
kilka listków świeżej bazylii
świeżo mielony czerwony pieprz
domowa konfitura z czerwonej borówki

Sposób wykonania:
  • Portobello myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Trzonek odcinamy, a czarne blaszki wydrążamy za pomocą małej łyżeczki.
  • Kozi ser ścieramy na grubych oczkach, a czosnek na małych i mieszamy ze sobą, aby składniki się połączyły.
  • Słonecznik prażymy na patelni z niewielką ilością masła klarowanego i łyżeczką cukru.
  • Na dno przygotowanych pieczarek wykładamy część startego sera, następnie prażony słonecznik, pokrojone suszone pomidory i posiekaną bazylie.
  • Wszystko przykrywamy kolejną porcją koziego sera.
  • Tak przygotowane portobello wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 190C na 10 min.
  • Po wyjęciu pieczarki przyprawiamy świeżo mielonym czerwonym pieprzem, łyżeczką konfitury z czerwonych borówek oraz odrobiną prażonego słonecznika.
SMACZNEGO!









Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool


4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Portobello to świetna przystawka, osobiście uwielbiam! Twoja wersja wygląda bardzo zacnie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, nie najesz się nią i idealnie pobudza chęć na więcej :D

      Usuń

- See more at: http://pomocnicy.blogspot.com/2013/04/jak-dodac-informacje-o-ciasteczkach-do.html#sthash.tJvyIoKv.dpuf