Czas na ostatnią część urodzinowej kolacji - deser!
Zwieńczenie takiej uroczystości musi się odbywać w obecności czegoś pysznego. Tym właśnie jest beza. Nie jest to zwykła beza, ponieważ zawiera dodatek wody różanej i krem z białej czekolady. Dzięki temu jest przepyszna! Na dodatek, żeby złamać słodycz ciastka, podałam ją z orzeźwiającymi lodami czekoladowo - miętowymi ze słonym akcentem precelków. Niebanalne połączenia smaków daje ostatecznie przepyszne danie, które powinno znaleźć się na urodzinowym stole.
I tym oto przepisem, zamykam urodzinową kolację z okazji 3 urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool. Nie pozostaje mi nic innego jak wznieść ostatni toast i życzyć pomyślności całej Akademii i gospodarzom!100 lat!
Ciastka bezowe z kremem z białej czekolady z dodatkiem róży oraz lodami czekoladowo - miętowymi
Składniki:
(na 4 ciastka)
(na 4 ciastka)
Beza:
4 białka
100g cukru
100g cukru pudru
2 łyżeczki różanej wody
szczypta soli
Krem angielski:
1 laska wanilii
250 ml tłustego mleka
2 żółtka
60g cukru
Krem z białą czekoladą:
200g białej czekolady
150 ml kremu angielskiego
350ml śmietanki kremówki
1 laska wanilii
Lody miętowo-czekoladowe z precelkami:
200ml mleka skondensowanego niesłodzonego
250ml śmietanki kremówki
100g czekolady miętowej
50g precelków
8 kostek gorzkiej czekolady
parę listków świeżej mięty
Dodatkowo:
50g konfitury różanej do przełożenia
starta biała czekolada i gorzka do dekoracji
4 białka
100g cukru
100g cukru pudru
2 łyżeczki różanej wody
szczypta soli
Krem angielski:
1 laska wanilii
250 ml tłustego mleka
2 żółtka
60g cukru
Krem z białą czekoladą:
200g białej czekolady
150 ml kremu angielskiego
350ml śmietanki kremówki
1 laska wanilii
Lody miętowo-czekoladowe z precelkami:
200ml mleka skondensowanego niesłodzonego
250ml śmietanki kremówki
100g czekolady miętowej
50g precelków
8 kostek gorzkiej czekolady
parę listków świeżej mięty
Dodatkowo:
50g konfitury różanej do przełożenia
starta biała czekolada i gorzka do dekoracji
Sposób wykonania:
Beza:
Poszczególne części najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Beza:
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
- Kontynuując ubijanie stopniowo dodajemy zwykły cukier.
- Następnie dodajemy cukier puder i nadal ubijamy do uzyskania błyszczącej masy bezowej.
- Piekarnik nagrzewamy do 100C termoobieg.
- Na blachy wyłożone papierem do pieczenia odrysowujemy okręgi średnicy 10 cm i wykładamy (można za pomocą rękawa cukierniczego) masę bezową tworząc wyższe brzegi.
- Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 1 godzinę. Zostawić na całą noc z uchylonymi drzwiczkami w piekarniku.
Krem angielski:
- Mleko wlewamy do garnuszka.
- Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wybieramy ziarenka, które umieszczamy w garnku razem z pozostałością laski waniliowej i zagotowujemy.
- W międzyczasie żółtka ubijamy z cukrem przez około 3-4 minuty.
- Gdy masa zjaśnieje wlewamy gotujące się mleko i mieszamy.
- Całość przelewamy do czystego garnka gdzie będziemy gotować masę przez ok 10-12 minut, nie zapominając o ciągłym mieszaniu i pilnując żeby krem się nie zagotował.
- Gdy krem zacznie gęstnieć zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy masę do całkowitego wystygnięcia (można garnek umieścić w misce z zimną wodą).
- Wyciągamy laskę wanilii.
Krem z białą czekoladą:
- Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy uzyskamy już gładką masę dodajemy ziarenka z wcześniej przeciętej laski wanilii.
- Do rozpuszczonej czekolady dodajemy 150 ml kremu angielskiego i mieszamy na jednolitą masę, studzimy.
- W między czasie zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywny krem.
- Krem czekoladowy łączymy powoli i delikatnie z ubitą śmietanką.
Lody czekoladowo-miętowe z precelkami:
- Precelki zalewamy śmietanką na 15-20 min.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na jednolitą masę.
- Czekoladę mieszamy z mlekiem skondensowanym.
- Przecedzamy przez sitko śmietankę, a następnie ubijamy ją na sztywny krem.
- Kostki gorzkiej czekolady i precelki łamiemy na małe kawałki, natomiast listki mięty siekamy.
- Łączymy ze sobą delikatnie wszystkie składniki - najpierw ubita śmietana z masą czekoladową, a potem dodatki.
- Połączona masę przelewamy do pojemnika i mrozimy, najlepiej przez 12 godzin.
Złożenie ciastka:
- Wszystkie bezowe blaty smarujemy cienką warstwą konfitury różanej.
- Na połowie z blatów bezowych wykładamy krem z białą czekoladą (może być za pomocą rękawa cukierniczego).
- Przykrywamy drugą bezą ułożoną spodem do góry.
- Górną część ciastka smarujemy minimalnie kremem i dekorujemy startymi czekoladami (dzięki temu będą się lepiej trzymać).
- Podajemy z gałką lodów :)
SMACZNEGO!
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń♥♥♥
Dziękuję :)
UsuńOesu, chcę to<3
OdpowiedzUsuńOj tak ^^
UsuńSmakowity wypiek:D
OdpowiedzUsuńMega blog z pewnością często będę tu zaglądać :D
Pozdrawiam, muuooaa.blogspot.com
Dziękuje i zapraszam :)
Usuń