Jak usmażyć idealnego steka? Wpisując w wyszukiwarce takie zapytanie otrzymujemy różnorodne odpowiedzi. Nie wolno przyprawiać przed smażeniem, gdzie indziej podpowiadają, żeby to zrobić. Nie wolno przekłuwać mięsa na patelni, a potem oglądam filmiki znanych kucharzy i obracają mięso poprzez nabicie na widelec. Natomiast jeśli chodzi o czas smażenia to dużo czynników ma na to wpływ np. temperatura rozgrzania patelni, grubość i jakość mięsa. Najlepiej sprawdzić twardość takiego mięsa na patelni naciskając go delikatnie palcem
i porównać z twardością poduszki mięśniowej w dłoni (no bo przecież trzymajmy się tego, że rozkroić i sprawdzić jak wygląda w środku to zbrodnia! ;) ).
Tutaj znajdziecie najlepszy poradnik wysmażenia mięsa :)
Tak jak wcześniej wspomniałam, jest wiele sposobów na przygotowanie steków, ja przedstawiam Wam mój ulubiony
i sprawdzony. Koniecznie spróbujcie z batatami, a nie zwykłymi ziemniakami bo ten smak idealnie uzupełnia smak mięsa, to samo można powiedzieć o salsie ze słodkim mango.
Zapraszam poniżej po przepis :)
Stek z batatami i salsą mango
Składniki:
500g wołowiny (w moim przypadku były to dwa kawałki antrykotu po 250g)
3 gałązki rozmarynu (2 do steka 1 do batatów)
3 ząbki czosnku
masło
sól i świeżo mielony pieprz
500g batatów
Salsa z mango:
1 dojrzałe mango
pól czerwonej cebuli
1 papryczka chilli
1 duży pomidor
garść pietruszki
Sposób wykonania:
- Piekarnik rozgrzać do 200C
- Bataty myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w łódeczki. Umieszczamy je w misce gdzie dodajemy troszkę oliwy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz listkami rozmarynu zerwanymi z jednej gałązki.
- Bataty wysypujemy na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia (ew. matą silikonową) i pieczemy około 25-30 minut (do zrumienienia).
- Wszystkie składniki salsy kroimy w drobną kostkę i umieszczamy w misce. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem.
- W między czasie mocno rozgrzewamy patelnię, bez dodatku oleju.
- Mięso za pomocą pędzelka smarujemy olejem i przyprawiamy solą.
- Celem uzyskania steka średnio wysmażonego kładziemy mięso na rozgrzaną patelnię i smażymy około 4 minut na każdej ze stron (jest to czas przybliżony, który zależy również od grubości naszego kawałka mięsa).
- Na patelnię kładziemy 2 gałązki rozmarynu, 3 ząbki czosnku i łyżeczkę masła.
- Od czasu do czasu wziąć gałązkę rozmarynu przy pomocy szczypcy i uderzyć nią kawałek mięsa, aby uwolniła aromat.
- Po około 8 minutach ściągamy mięso z patelni i zostawiamy do odpoczęcia pod przykryciem z foli aluminiowej.
- Doprawić świeżo mielonym pieprzem bezpośrednio przed podaniem.
Można podawać z masełkiem ziołowym i sosem bearnaise.
Oesu, stek<3 Salsa bardzo mi się podoba, pewnie jest mocno orzeźwiająca;)
OdpowiedzUsuńSmakowite połączenie, kochamy mango :)
OdpowiedzUsuńśliczne zdjęcia, a przepis bardzo sensowny :) tak bataty są świetne, masz rację :)
OdpowiedzUsuń