Po przystawce (kliknij) czas na danie główne.
Zawsze dosyć sceptycznie podchodziłam do makaronów, w których było mało treściwych składników, ale gdy tylko w sklepie ujrzałam czarny makaron wiedziałam, że będzie to minimalistyczne, aczkolwiek wykwintne danie.
Przysmażona szalotka z czosnkiem i papryczką chilli idealnie wpasowują się w delikatny smak krewetek.
Marynata, którą zrobiłam z soku z limonki i miodu jeszcze bardziej to podkreśliła.
Przy wszystkich kolorach tej potrawy brakowało tylko jednego - zielonego. W tym przypadku najlepszym wyborem była pietruszka, o czym się przekonacie jak tylko wypróbujecie ten przepis ;)
Takie eleganckie danie idealnie nadaję się na uroczystą kolację z okazji urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool (www.akademiakulinarnawhirlpool.pl,
www.marcoghia.pl). Jeszcze raz, chciałabym życzyć wszystkiego co najsmaczniejsze :)
Czarny makaron z krewetkami
Składniki:
250g czarnego makaronu
300g krewetek
sok z połowy limonki
1 duża łyżka miodu
olej z prażonych nasion sezamu
8 sztuk szalotek
4-5 ząbków czosnku
2 papryczki chilli
garść pietruszki
2 płaskie łyżki sosu sojowego
pieprz
2 płaskie łyżki sosu sojowego
pieprz
Do podania:
nasiona sezamu
nasiona sezamu
listki pietruszki
Sposób wykonania:
- Krewetki myjemy, osuszamy i przekładamy do miski.
- Na krewetki wyciskamy sok z połowy limonki i dodajemy łyżkę miodu. Wszystkie składniki razem mieszamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu (ok. 7 minut - al dente, woda osolona z łyżeczką oleju).
- Po przecedzeniu makaronu oblewamy go zimną wodą, żeby uniknąć jego sklejenia.
- Szatkujemy szalotkę, czosnek, pietruszkę. Papryczki chilli kroimy w plasterki.
- Na dużej patelni (może być wok) rozgrzewamy olej i dodajemy szalotkę, czosnek i papryczki chilli. Po 2 minutach dodajemy pietruszkę.
- Po około 5 minutach jak cebula się zeszkli dodajemy krewetki (resztkę marynaty zachować), przyprawiamy sosem sojowym i świeżo mielonym pieprzem.
- Krewetki smażymy około 2 minuty na każdej stronie.
- Dodajemy makaron na patelnię i wlewamy pozostałą marynatę.
- Wszystko smażymy przez 4-5 minut.
- Makaron podajemy w głębokim talerzu, posypujemy ziarnami sezamu i listkami pietruszki.
Ale ten makaron ma piękny kolor, koniecznie muszę sobie taki kupić<3
OdpowiedzUsuńKolor i smak :D
UsuńRobiłam raz ten makaron, jest mega, rozumiem że cebula+czosnek+papryczka smażymy na oleju sezamowym ?
OdpowiedzUsuńPierwszy raz smażyłam na zwykłym, ale dzisiaj wieczorem startuje z przepisem i na sezamowym zrobię, myślę ,że wyjdzie jeszcze lepszy ...