08:01

Czarny makaron z krewetkami

pcq
Czas na drugie z trzech dań urodzinowej kolacji.
Po przystawce (kliknij) czas na danie główne.
Zawsze dosyć sceptycznie podchodziłam do makaronów, w których było mało treściwych składników, ale gdy tylko w sklepie ujrzałam czarny makaron wiedziałam, że będzie to minimalistyczne, aczkolwiek wykwintne danie.

Przysmażona szalotka z czosnkiem i papryczką chilli idealnie wpasowują się w delikatny smak krewetek.
Marynata, którą zrobiłam z soku z limonki i miodu jeszcze bardziej to podkreśliła.
Przy wszystkich kolorach tej potrawy brakowało tylko jednego - zielonego. W tym przypadku najlepszym wyborem była pietruszka, o czym się przekonacie jak tylko wypróbujecie ten przepis ;)

Takie eleganckie danie idealnie nadaję się na uroczystą kolację z okazji urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool (www.akademiakulinarnawhirlpool.pl,
www.marcoghia.pl). Jeszcze raz, chciałabym życzyć wszystkiego co najsmaczniejsze :)


Czarny makaron z krewetkami

Składniki:
250g czarnego makaronu
300g krewetek
sok z połowy limonki
1 duża łyżka miodu
olej z prażonych nasion sezamu
8 sztuk szalotek
4-5 ząbków czosnku
2 papryczki chilli
garść pietruszki
2 płaskie łyżki sosu sojowego
pieprz

Do podania:
nasiona sezamu
listki pietruszki
Sposób wykonania:
  • Krewetki myjemy, osuszamy i przekładamy do miski.
  • Na krewetki wyciskamy sok z połowy limonki i dodajemy łyżkę miodu. Wszystkie składniki razem mieszamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu (ok. 7 minut - al dente, woda osolona z łyżeczką oleju).
  • Po przecedzeniu makaronu oblewamy go zimną wodą, żeby uniknąć jego sklejenia.
  • Szatkujemy szalotkę, czosnek, pietruszkę. Papryczki chilli kroimy w plasterki.
  • Na dużej patelni (może być wok) rozgrzewamy olej i dodajemy szalotkę, czosnek i papryczki chilli. Po 2 minutach dodajemy pietruszkę.
  • Po około 5 minutach jak cebula się zeszkli dodajemy krewetki (resztkę marynaty zachować), przyprawiamy sosem sojowym i świeżo mielonym pieprzem.
  • Krewetki smażymy około 2 minuty na każdej stronie.
  • Dodajemy makaron na patelnię i wlewamy pozostałą marynatę.
  • Wszystko smażymy przez 4-5 minut.
  • Makaron podajemy w głębokim talerzu, posypujemy ziarnami sezamu i listkami pietruszki.
SMACZNEGO!







3 komentarze:

  1. Ale ten makaron ma piękny kolor, koniecznie muszę sobie taki kupić<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam raz ten makaron, jest mega, rozumiem że cebula+czosnek+papryczka smażymy na oleju sezamowym ?
    Pierwszy raz smażyłam na zwykłym, ale dzisiaj wieczorem startuje z przepisem i na sezamowym zrobię, myślę ,że wyjdzie jeszcze lepszy ...

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Szefer w kuchni , Blogger