15:18

Grillowany ser halloumi na rukoli z pomidorkami i granatem

pcq
Moją dużą słabością jest miłość do serów ;) Uwielbiam je, wszelkiego rodzaju i w każdej postaci. Dzisiaj mam dla was przepis na bardzo szybką kolację, albo przystawkę z użyciem coraz to bardziej popularnego sera halloumi. Ciekawi jego smaku po raz pierwszy przywieźliśmy go z Grecji. Niestety tylko jedną paczkę. Ser okazał się przepyszny! W Polsce udało mi się go dorwać w bardzo dobrej cenie na tygodniu greckim :) Jeśli ktoś go jeszcze nie próbował niech koniecznie to nadrobi. Przedstawiam przepis na wyżej wymieniony ser w postaci grilowanej.

Grillowany ser halloumi na rukoli z pomidorkami cherry i granatem

Składniki:
(2 porcje)
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta  majeranku
szczypta tymianku
szczypta oregano
łyżeczka prażonego sezamu
225g sera halloumi
dwie duże garście rukoli
połowa dużego granatu
10 pomidorków cherry
parę listków świeżej mięty 


Sposób wykonania:
  • Rukolę myjemy, suszymy i rozkładamy na dwa płaskie talerze.
  • Wyciągamy pestki z granatu i wyciskamy trochę soku na rukolę.
  • Pomidorki cherry parzymy i przekrajamy.
  • Oliwę wlewamy do głębokiego talerza, dodajemy wszystkie przyprawy i razem mieszamy.
  • Ser halloumi przekrajamy na dwie cienkie części i obtaczamy je w oliwie z przyprawami.
  • Kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy na każdej stronie po 2 minuty.
  • Gotowy ser kładziemy na wcześniej przygotowane talerze z rukolą. 
  • Przekrojone pomidorki kładziemy płaską stroną do dołu na tą samą patelnię i smażymy około 30 sekund.
  • Gdy będą już gotowe rozkładamy po równo na talerze.
  • Całość przystrajamy świeżymi listkami mięty.
SMACZNEGO!





 







6 komentarzy:

Copyright © 2016 Szefer w kuchni , Blogger