Grillowany ser halloumi na rukoli z pomidorkami cherry i granatem
Składniki:
(2 porcje)
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta majeranku
szczypta tymianku
szczypta oregano
łyżeczka prażonego sezamu
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta majeranku
szczypta tymianku
szczypta oregano
łyżeczka prażonego sezamu
225g sera halloumi
dwie duże garście rukoli
połowa dużego granatu
10 pomidorków cherry
parę listków świeżej mięty
dwie duże garście rukoli
połowa dużego granatu
10 pomidorków cherry
parę listków świeżej mięty
Sposób wykonania:
- Rukolę myjemy, suszymy i rozkładamy na dwa płaskie talerze.
- Wyciągamy pestki z granatu i wyciskamy trochę soku na rukolę.
- Pomidorki cherry parzymy i przekrajamy.
- Oliwę wlewamy do głębokiego talerza, dodajemy wszystkie przyprawy i razem mieszamy.
- Ser halloumi przekrajamy na dwie cienkie części i obtaczamy je w oliwie z przyprawami.
- Kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy na każdej stronie po 2 minuty.
- Gotowy ser kładziemy na wcześniej przygotowane talerze z rukolą.
- Przekrojone pomidorki kładziemy płaską stroną do dołu na tą samą patelnię i smażymy około 30 sekund.
- Gdy będą już gotowe rozkładamy po równo na talerze.
- Całość przystrajamy świeżymi listkami mięty.
SMACZNEGO!
Wpraszam się na to cudo!
OdpowiedzUsuńZa niedługo będzie świeża dostawa z samej Grecji :D
UsuńGenialne danie :D
OdpowiedzUsuńProste i smaczne :)
UsuńWygląda obłędnie :D
OdpowiedzUsuńDzięki :) Tak też smakuje :)
Usuń