Klasyka zawsze się obroni!
Składniki:
-
Mięso:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- sól, pieprz Dodatki:
- 8 plastrów bekonu
- liście sałaty karbowanej
- 8 plastrów waszego ulubionego żółtego sera
- 4 plasterki pomidora
- parę krążków czerwonej cebuli
- plasterki ogórka kiszonego
- 4 bułki
Sposób wykonania:
- Cebule pokroić w drobną kostkę i dokładnie wymieszać z mięsem.
- Mięso podziel na 4 równe części i uformuj z nich kulki. Następnie je mocno spłaszcz na grubość około 1cm.
- Bekon podsmaż na patelni i odłóż na bok na ręcznik papierowy.
- Uformowane wcześniej mięso połóż na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej po wcześniej smażonym boczku) i smaż około 3 do 4 minut po każdej ze stron. Po pierwszym obróceniu mięsa, należy przyprawić pieprzem oraz dużą ilością soli. Następnie położyć plasterki sera (ja osobiście lubię dużo sera, więc położyłam od razu 2 na raz ;) ).
- Bułeczki przekroić i lekko podpiec w piekarniku. Dodatkowo można je na chwile zanurzyć w tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa.
- Kiedy mamy już wszystko gotowe pozostaje nam złożenie burgera według uznania. Na przykład: bułka, ketchup, sałata, mięso z serem, boczek, ogórki, czerwona cebula, pomidor, ketchup, bułka.
Ale bym sobie zjadła :D Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńNo to trzeba zrobić kiedyś na obiadek, szybko i łatwo :) no, w sumie to fast food :D
UsuńPorządny kawał burgera :) wygląda znakomicie
OdpowiedzUsuńTak tez smakował :) Wyszedł dość duży przy tych wszystkich dodatkach :)
UsuńWygląda obłędnie!!! ;-)
OdpowiedzUsuń