18:16

Wielkanocna, szybka babka z majonezem

pcq

Pieczenie Wielkanocnej  babki zostawiliście na sam koniec? Może poprzednia wam nie wyszła / nie wyrosła i teraz chcecie zrobić na szybko jakieś dobre Wielkanocne ciastko? Nie wiecie jeszcze jaką zrobić? No to spróbujcie tej babki z majonezem :)
Co? Babka z majonezem?
Tak!
Reagowałam podobnie jak słyszałam i czytałam o takiej babce.
Poczytałam komentarze, nasłucham się opinii i wg. nich babka jest wilgotna, mięciutka i nie czuć wyżej wymienionego majonezu ;)
Ciasto miało być mięciutkie i wilgotne? No to musiałam spróbować ją zrobić ponieważ takie uwielbiam najbardziej.



Przepis delikatnie zmodyfikowałam zmniejszając ilość majonezu oraz (trochę ku przestrodze, ale też z zamiłowania) dodając skórkę i sok z cytryny.

Babka z majonezem


Składniki:
(średniej wielkości forma z kominem)

Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
4 łyżki majonezu
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
1 cytryna



Sposób wykonania:
  • Jajka rozbić i oddzielić żółtka i białka.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. 
  • Dodać majonez i wymieszać.
  • Przesiać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć je ze sobą.
  • Białka ubić na sztywną pianę.
  • Po łyżce dodawać ubite białka do masy z mąką i delikatnie mieszać. 
  • Cytrynę sparzyć, wyszorować gąbką i zetrzeć skórkę na drobnych oczkach. Następnie cytrynę przekroić na pół i wycisnąć sok.
  • Masę rozdzielić na dwie różne części.
  • Do jednej części dodać przesiane kakao. Natomiast do drugiej skórkę z cytryny i sok.
  • Formę z kominem wysmarować tłuszczem i na zmianę wykładać masę z kakaem, a następnie z cytryną.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na ok 40 min (do tzw. suchego patyczka).
  • Po upieczeniu forma i babka muszą dobrze wystygnąć, żeby nasze ciasto z łatwością odeszło od ścianek. Najlepiej poczekać ok. 10 min. Następnie ciasto wyścignąć i studzić na kratce.
  • Gotową babkę można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.


SMACZNEGO!













 inspiracja

2 komentarze:

Copyright © 2016 Szefer w kuchni , Blogger