Pieczenie Wielkanocnej babki zostawiliście na sam koniec? Może poprzednia wam nie wyszła / nie wyrosła i teraz chcecie zrobić na szybko jakieś dobre Wielkanocne ciastko? Nie wiecie jeszcze jaką zrobić? No to spróbujcie tej babki z majonezem :)
Co? Babka z majonezem?
Tak!
Reagowałam podobnie jak słyszałam i czytałam o takiej babce.
Poczytałam komentarze, nasłucham się opinii i wg. nich babka jest wilgotna, mięciutka i nie czuć wyżej wymienionego majonezu ;)
Ciasto miało być mięciutkie i wilgotne? No to musiałam spróbować ją zrobić ponieważ takie uwielbiam najbardziej.
Przepis delikatnie zmodyfikowałam zmniejszając ilość majonezu oraz (trochę ku przestrodze, ale też z zamiłowania) dodając skórkę i sok z cytryny.
Babka z majonezem
Składniki:
(średniej wielkości forma z kominem)
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
4 łyżki majonezu
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
1 cytryna
(średniej wielkości forma z kominem)
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
4 łyżki majonezu
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
1 cytryna
Sposób wykonania:
- Jajka rozbić i oddzielić żółtka i białka.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Dodać majonez i wymieszać.
- Przesiać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć je ze sobą.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Po łyżce dodawać ubite białka do masy z mąką i delikatnie mieszać.
- Cytrynę sparzyć, wyszorować gąbką i zetrzeć skórkę na drobnych oczkach. Następnie cytrynę przekroić na pół i wycisnąć sok.
- Masę rozdzielić na dwie różne części.
- Do jednej części dodać przesiane kakao. Natomiast do drugiej skórkę z cytryny i sok.
- Formę z kominem wysmarować tłuszczem i na zmianę wykładać masę z kakaem, a następnie z cytryną.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na ok 40 min (do tzw. suchego patyczka).
- Po upieczeniu forma i babka muszą dobrze wystygnąć, żeby nasze ciasto z łatwością odeszło od ścianek. Najlepiej poczekać ok. 10 min. Następnie ciasto wyścignąć i studzić na kratce.
- Gotową babkę można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Przecudnej urody babka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń