wtorek, 1 marca 2016

Sos karmelowy

pcq
Dzisiaj mam dla was rozkosz dla podniebienia i wszystkich tych, którzy kochają krówki, karmel, kajmak.

Przedstawiam sos karmelowy!

Zawsze chciałam sama zrobić ten przysmak ponieważ jestem ulubienicą karmelu, ale wydawało mi się to ciężkie i bałam się, że przypale cukier ;)
Sam sos jest idealnej konsystencji do polewania różnych smakołyków, ale też jest bardzo słodki ;) Porcjujcie go zatem według uznania ;)


Opcjonalnie przed podaniem możecie lekko oprószyć sos solą  himalajską dla ciekawego efektu nie tylko smakowego :)

SOS KARMELOWY
Składniki:
1,5 szklanki cukru
5-6 łyżek wody
1 szklanka śmietanki kremówki

Sposób wykonania:
  • Cukier wsypujemy do garnuszka i mieszamy go z wodą. 
  • Garnuszek  umieszczamy na małym oginiu i gotujemy, aż cukier się całkowicie rozpuści (7-12 min) od czasu do czasu potrząsając garnuszkiem. Następnie zwiększamy ogień
    i rozpuszczony cukier powinien robić się gęstszy i delikatnie zbrązowieć - po około 5-7 min. (trzeba uważać żeby się nie przypalił!).
  • Następnie odstawiamy garnuszek z palnika i wlewamy śmietanę. Cukier pod wpływem śmietanki zacznie bulgotać i zrobi się o wiele bardziej gęsty, ale nie przejmujcie się - tak ma to wyglądać.
  • Odstawiamy z powrotem na mały ogień i tak gotujemy ciągle mieszając przez około 2-3 min aż uzyskamy gładką, lejącą  masę. 
  • Jak masa już trochę ostygnie przelewamy do szklanego słoiczka.
  • Masa z czasem stężeje, ale nadal, będzie leista. W przypadku gdybyśmy chcieli, żeby była trochę rzadsza wystarczy podgrzać chwilę na małym ogniu.
  • Taki sos najlepiej przechowywać w lodówce przez około 10-14 dni.
SMACZNEGO!




2 komentarze:

- See more at: http://pomocnicy.blogspot.com/2013/04/jak-dodac-informacje-o-ciasteczkach-do.html#sthash.tJvyIoKv.dpuf