Przedstawiam sos karmelowy!
Zawsze chciałam sama zrobić ten przysmak ponieważ jestem ulubienicą karmelu, ale wydawało mi się to ciężkie i bałam się, że przypale cukier ;)
Sam sos jest idealnej konsystencji do polewania różnych smakołyków, ale też jest bardzo słodki ;) Porcjujcie go zatem według uznania ;)
Opcjonalnie przed podaniem możecie lekko oprószyć sos solą himalajską dla ciekawego efektu nie tylko smakowego :)
SOS KARMELOWY
Składniki:
1,5 szklanki cukru
5-6 łyżek wody
1 szklanka śmietanki kremówki
Sposób wykonania:
- Cukier wsypujemy do garnuszka i mieszamy go z wodą.
- Garnuszek umieszczamy na małym oginiu i gotujemy, aż cukier się całkowicie rozpuści (7-12 min) od czasu do czasu potrząsając garnuszkiem. Następnie zwiększamy ogień
i rozpuszczony cukier powinien robić się gęstszy i delikatnie zbrązowieć - po około 5-7 min. (trzeba uważać żeby się nie przypalił!). - Następnie odstawiamy garnuszek z palnika i wlewamy śmietanę. Cukier pod wpływem śmietanki zacznie bulgotać i zrobi się o wiele bardziej gęsty, ale nie przejmujcie się - tak ma to wyglądać.
- Odstawiamy z powrotem na mały ogień i tak gotujemy ciągle mieszając przez około 2-3 min aż uzyskamy gładką, lejącą masę.
- Jak masa już trochę ostygnie przelewamy do szklanego słoiczka.
- Masa z czasem stężeje, ale nadal, będzie leista. W przypadku gdybyśmy chcieli, żeby była trochę rzadsza wystarczy podgrzać chwilę na małym ogniu.
- Taki sos najlepiej przechowywać w lodówce przez około 10-14 dni.
SMACZNEGO!
Najlepiej po prostu<3
OdpowiedzUsuńDooobre ^^
Usuń