20:35

Tort czekoladowy z prażonym słonecznikiem i karmelem


pcq

Zrobiliście sos karmelowy? To teraz możecie go użyć do pysznego ciasta z prażonym słonecznikiem :)
Ciasto jest proste w wykonaniu, a dzięki słonecznikowi ma oryginalny smak.
Ja osobiście kocham połączenie karmelu z prażonymi ziarnami.

Zapraszam :)







TORT CZEKOLADOWY Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM I KARMELEM


Składniki:
(tortownica o średnicy 18 cm)

Ciasto:
175g masła
175g cukru
4 jajka
1 łyżka kakao
200g mąki pszennej
2 łyżki proszku do pieczenia
50g czekolady
Krem:
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
250g serka mascarpone
10 łyżek słonecznika

Dekoracja:
krówki angielskie
słonecznik
sos karmelowy (przepis)

Sposób wykonania:
  • Przygotować tortownicę: wysmarować dno i brzegi masłem, następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180C.
  • Masło i cukier utrzeć w misce na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo jajka (wcześniej roztrzepane), nie przerywając ucierania.
  • Mąkę i kakao przesiać do miski i delikatnie wymieszać.
  • W kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Rozpuszczoną czekoladę przelewamy do miski i ponownie starannie mieszamy.
  • Do wcześniej przygotowanej tortownicy przelać ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 40 - 45 minut. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić czy ciasto jest gotowe wbijając patyczek w 3 różne skrajne miejsca (środek i brzegi).
  • Po upieczeniu odstawić ciasto na 5-10 min do ostygnięcia. Po wyjęciu z formy przełożyć na kratkę.
  • Przekroić ciasto na dwa równe plastry.Czas na krem:
  • W pierwszej kolejności słonecznik należy podprażyć delikatnie na patelni bez użycia oleju. Zostawić do wystygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając 2 łyżki cukru pudru.
  • Do kremu dodajemy serek mascarpone oraz słonecznik (dwie łyżki zostawcie sobie na dekorację ;) )  i delikatnie mieszamy.
  • Połowę kremu rozłożyć na pierwszy blat, przykryć drugim, na który wykładamy drugą część kremu. Przystroić resztką słonecznika, krówkami i wszystko obficie polać sosem karmelowym.
SMACZNEGO!






2 komentarze:

  1. To ta słynna patera???;D I powiedz mi skąd masz takie świetne malutkie karmelki??!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak to ta :D
    natomiast malutkie krówki zostały pocięte z dużych :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Szefer w kuchni , Blogger