11:04

Urodzinowy tort karmelowy Cookie Monster


Mam dla was idealny tort na urodziny dla dziecka. Zarówno dla chłopca jak i dziewczynki, a to dlatego, że bohaterem dzisiejszego wypieku jest Ciasteczkowy Potwór. Moja chrześnica go uwielbia i ma dużą maskotkę z jego podobizną. Natomiast wariant smakowy tortu został dobrany pod dziecięce smaki, ale dorośli byli tak samo uradowani, no bo kto nie lubi czekoladowego biszkoptu z kremem karmelowym? Wszyscy zgodnie stwierdzili, że był to najlepszy tort w moim wykonaniu :)

Write recipe photo description here

Idealny karmelowy tort dla najmłodszych !

Składniki na biszkopt:
  • 8 dużych jajek
  • szczypta soli
  • 265g cukru
  • 175g mąki pszennej tortowej
  • 65g ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem karmelowy do przełożenia:
Krem karmelowy do dekoracji:
  • 500g serka mascarpone (z kremu do przełożenia)
  • niebieski barwnik
Nasączenie biszkoptu:
  • 200ml wody
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
  • krówki pokrojone w kostkę (około 10 sztuk)
  • Ciasteczka (np. pieguski)
  • 2 markizy (np. oreo) i dwa ciemne draże na oczy

Sposób wykonania:
    Biszkopt:
  1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
  2. Stopniowo dodajemy cukier nie przerywając miksowania, aż uzyskamy gęstą, błyszczącą pianę.
  3. Kontynuując miksowanie dodajemy po kolei po jednym żółtku do połączenia się z pianą.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  5. Do osobnej miski przesiewamy resztę suchych składników tj. mąkę pszenną, gorzkie kakao oraz proszek do pieczenia .
  6. Suche składniki partiami dodajemy do piany i delikatnie (żeby piana jak najmniej opadła) mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką.
  7. Tortownicę smarujemy masłem, a dno wykładamy papierem do pieczenia.
  8. Ciasto wylewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 35 min. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić za pomocą wykałaczki.
  9. Po wyjęciu z piekarnika studzimy biszkopt. Aby biszkopt nie opadł stawiam go z tortownicą do góry nogami na misce na około 10 min. Po tym czasie wyciągamy z obręczy i studzimy na kratce.
  10. Po całkowitym ostudzeniu kroimy biszkopt na 3 części.
  11. Krem karmelowy:
  12. Serek mascarpone umieszczamy w misie miksera razem z sosem karmelowym i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy.
  13. Z misy odkładamy 750g kremu do przełożenia tortu.
  14. Do pozostałego kremu dodajemy niebieski barwnik, aż do uzyskania zadowalającego nas koloru na ciasteczkowego potwora ;) W trakcie przekładania biszkoptu krem można umieścić w lodówce, aby lepiej się nim później dekorowało.
  15. Kładziemy pierwszy blat na paterze i nasączamy go 1/3 wody cytrynowej, następnie smarujemy 1/2 kremu karmelowego i posypujemy pokrojonymi krówkami. Kładziemy kolejny blat i powtarzamy czynności. Ostatni blat tylko nasączamy ponczem.
  16. Dekoracja:
  17. Przygotowany tort smarujemy cienką warstwą niebieskiego kremu.
  18. Następnie krem przekładamy do worka cukierniczego z odpowiednią tylką (w moim przypadku była to 1M Wilton) i wyciskamy go na powierzchnię tortu.
  19. Markizy dzielimy na pół zostawiając część z białym środkiem, przyklejając do niego draże (np. przy pomocy sosy karmelowego). Natomiast ciasteczka układamy w kształt uśmiechu.
  20. Udekorowany tort umieszczamy w lodówce, najlepiej na cała noc.




2 komentarze:

  1. O taaaakkkkk<33333333 Zuzka chyba oszalała z zachwytu, ja bym tak zrobiła na jej miejscu;D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Szefer w kuchni , Blogger