16:08

Pasta z wędzonej makreli


Uwielbiam pasty do kanapek. Zawsze kojarzą mi się z koloniami i przedszkolem, bo tam najczęściej jadałam tego typu rzeczy. Mama też czasami robiła, ale rzadko, mimo że jej pasty były o wiele lepsze. Pewnie dzięki temu, że dosyć rzadko je jadłam tak bardzo mi zawsze smakowały. Czy to jajeczna czy z makrelą. Ostatnio będąc na śniadaniu w restauracji pokusiłam się na świeżą bagietkę właśnie z jedną z tych past - z makreli.
Była przepyszna! I tym samym stwierdziłam, że sama też muszę nauczyć się robić taką pyszną pastę
i zajadać się nią jak mnie najdzie ochota.


Write recipe photo description here

Prosta, tradycyjna i przepyszna pasta do kanapek z makreli!

Składniki:
  • 1 wędzona makrela
  • 2 jajka ugotowano na twardo
  • 2 małe kiszone ogórki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
  • pieprz

Sposób wykonania:
  1. Makrele obieramy ze skóry i ości. Rozdrabniamy widelcem.
  2. Jajka ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  3. Ogórki i cebulę kroimy na małą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  4. Dodajemy majonez, jogurt i pieprz i wszystko razem mieszamy.
  5. Można posypać świeżym szczypiorkiem.





10 komentarzy:

  1. Też bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe:) a z makrela uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pasta z makreli na propsie, choć długo miałam do niej dystans;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie muszę sobie zrobić, bo makrelę bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robię taką pastę, uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba nigdy nie jadłam makreli, bo zawsze wybieram dorsza :D Ale czas to zmienić i przyrządzić tą fantastyczną pastę! Tylko majonez pominę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, trzeba spróbować :D Zamiast majonezu można dać jogurt typu grecki, na pewno się dobrze sprawdzi, a faktycznie kaloryczność spada ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Szefer w kuchni , Blogger