poniedziałek, 13 lutego 2017

Karmelowa panna cotta z prażonymi orzeszkami


Poniżej przedstawiam Wam przepis na szybki w przygotowaniu, prosty i efektowny deser nie tylko na walentynki ;)
Panna cotta jest bardzo delikatnym i lekkim przysmakiem. W celu urozmaicenia smaku dodałam prażone orzeszki ziemne, które idealnie się komponują. Oczywiście można użyć swoich ulubionych orzechów np. włoskich, jeśli nie przepadacie za ziemnymi.


Karmelowa panna cotta z prażonymi orzeszkami


Składniki:
(4-6 porcji)
300 ml śmietany kremówki
100 ml mleka
100g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii / laska wanilii
2 łyżeczki żelatyny
szczypta soli
Dodatkowo:
100g orzeszków ziemnych
25g cukru
1 łyżeczka masła


Sposób wykonania:
Panna cotta:
  • Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odkładamy na bok.
  • Mleko, śmietanę i wanilię (jeśli wybraliśmy laskę wanilii to dodajemy tylko ziarenka ze środka) podgrzewamy w osobnym garnku.
  • Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier i mieszamy go z jedną łyżką wody. Garnek umieszczamy na małym ogniu i gotujemy, aż cukier się całkowicie rozpuści od czasu do czasu potrząsając garnkiem (nie mieszamy!). Cukier podgrzewamy w ten sposób do momentu, aż będzie brązowy (trzeba uważać żeby nie przypalić).
  • Cały czas trzymając garnek na ogniu dodajemy do karmelu mieszankę śmietany i mleka i mieszamy. Karmel zrobi się twardy, ale z czasem znowu się rozpuści.
  • Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i szczyptę soli.
  • Mieszankę przelewamy do naczyń, Mogą to być silikonowe foremki, z których panna cotte można wyciągnąć, albo do szklanych naczyń, z których deser będzie bezpośrednio spożywany. Deser powinien być chłodzony co najmniej 4 godziny, ale najlepiej całą noc.
Prażone orzeszki:
  • Na patelni rozpuszczamy masło.
  • Dodajemy orzeszki i cukier.
  • Od czasu do czasu mieszamy, aż cukier i orzeszki zbrązowieją.
  • Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Orzeszki umieszczamy w woreczku strunowym albo zawijamy w folię spożywczą i rozgniatamy je przy pomocy wałka kuchennego. 
  • Deser posypujemy orzeszkami bezpośrednio przed podaniem. 
P.S. Jeśli wybierzemy foremki silikonowe to przed podaniem zanurzmy je na 5 sekund w gorącej wodzie, będzie łatwiej wyciągnąć deser.

SMACZNEGO!















5 komentarzy:

- See more at: http://pomocnicy.blogspot.com/2013/04/jak-dodac-informacje-o-ciasteczkach-do.html#sthash.tJvyIoKv.dpuf