Panna cotta jest bardzo delikatnym i lekkim przysmakiem. W celu urozmaicenia smaku dodałam prażone orzeszki ziemne, które idealnie się komponują. Oczywiście można użyć swoich ulubionych orzechów np. włoskich, jeśli nie przepadacie za ziemnymi.
Delikatny, kremowy i przepyszny deser o smaku karmelu z prażonymi orzeszkami!
Składniki:
- 300 ml śmietany kremówki
- 100 ml mleka
- 100g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii / laska wanilii
- 2 łyżeczki żelatyny
- szczypta soli Dodatkowo:
- 100g orzeszków ziemnych
- 25g cukru
- 1 łyżeczka masła
Sposób wykonania:
- Karmelowa panna cotta:
- Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odkładamy na bok.
- Mleko, śmietanę i wanilię (jeśli wybraliśmy laskę wanilii to dodajemy tylko ziarenka ze środka) podgrzewamy w osobnym garnku.
- Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier i mieszamy go z jedną łyżką wody. Garnek umieszczamy na małym ogniu i gotujemy, aż cukier się całkowicie rozpuści od czasu do czasu potrząsając garnkiem (nie mieszamy!). Cukier podgrzewamy w ten sposób do momentu, aż będzie brązowy (trzeba uważać żeby nie przypalić).
- Cały czas trzymając garnek na ogniu dodajemy do karmelu mieszankę śmietany i mleka i mieszamy. Karmel zrobi się twardy, ale z czasem znowu się rozpuści.
- Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i szczyptę soli.
- Mieszankę przelewamy do naczyń, Mogą to być silikonowe foremki, z których panna cotte można wyciągnąć, albo do szklanych naczyń, z których deser będzie bezpośrednio spożywany. Deser powinien być chłodzony co najmniej 4 godziny, ale najlepiej całą noc. Prażone orzeszki:
- Na patelni rozpuszczamy masło.
- Dodajemy orzeszki i cukier.
- Od czasu do czasu mieszamy, aż cukier i orzeszki zbrązowieją.
- Odstawiamy do wystygnięcia.
- Orzeszki umieszczamy w woreczku strunowym albo zawijamy w folię spożywczą i rozgniatamy je przy pomocy wałka kuchennego.
- Deser posypujemy orzeszkami bezpośrednio przed podaniem.
Wskazówka: jeśli wybierzemy foremki silikonowe to przed podaniem zanurzmy je na 5 sekund w gorącej wodzie, będzie łatwiej wyciągnąć deser.
Piękne serce :)
OdpowiedzUsuńNada się na każdy dzień roku:)
OdpowiedzUsuńMniam :-)))))))))))
OdpowiedzUsuńUwielbiam karmel, ten deser jest idealny dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda tak ładnie, że szkoda jeść!
OdpowiedzUsuńwow, 10/10 za przepis,bo tylko mogę się domyślać, że było pyszne ;) a 100/10 za prezentację :D
OdpowiedzUsuń