16:22

Karmelowa panna cotta z prażonymi orzeszkami

Poniżej przedstawiam Wam przepis na szybki w przygotowaniu, prosty i efektowny deser nie tylko na walentynki ;)



Panna cotta jest bardzo delikatnym i lekkim przysmakiem. W celu urozmaicenia smaku dodałam prażone orzeszki ziemne, które idealnie się komponują. Oczywiście można użyć swoich ulubionych orzechów np. włoskich, jeśli nie przepadacie za ziemnymi.

Write recipe photo description here

Delikatny, kremowy i przepyszny deser o smaku karmelu z prażonymi orzeszkami!

Składniki:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 100 ml mleka
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii / laska wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 100g orzeszków ziemnych
  • 25g cukru
  • 1 łyżeczka masła
Sposób wykonania:

    Karmelowa panna cotta:
  1. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odkładamy na bok.
  2. Mleko, śmietanę i wanilię (jeśli wybraliśmy laskę wanilii to dodajemy tylko ziarenka ze środka) podgrzewamy w osobnym garnku.
  3. Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier i mieszamy go z jedną łyżką wody. Garnek umieszczamy na małym ogniu i gotujemy, aż cukier się całkowicie rozpuści od czasu do czasu potrząsając garnkiem (nie mieszamy!). Cukier podgrzewamy w ten sposób do momentu, aż będzie brązowy (trzeba uważać żeby nie przypalić).
  4. Cały czas trzymając garnek na ogniu dodajemy do karmelu mieszankę śmietany i mleka i mieszamy. Karmel zrobi się twardy, ale z czasem znowu się rozpuści.
  5. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i szczyptę soli.
  6. Mieszankę przelewamy do naczyń, Mogą to być silikonowe foremki, z których panna cotte można wyciągnąć, albo do szklanych naczyń, z których deser będzie bezpośrednio spożywany. Deser powinien być chłodzony co najmniej 4 godziny, ale najlepiej całą noc.
  7. Prażone orzeszki:
  8. Na patelni rozpuszczamy masło.
  9. Dodajemy orzeszki i cukier.
  10. Od czasu do czasu mieszamy, aż cukier i orzeszki zbrązowieją.
  11. Odstawiamy do wystygnięcia.
  12. Orzeszki umieszczamy w woreczku strunowym albo zawijamy w folię spożywczą i rozgniatamy je przy pomocy wałka kuchennego. 
  13. Deser posypujemy orzeszkami bezpośrednio przed podaniem. 
  14. Wskazówka: jeśli wybierzemy foremki silikonowe to przed podaniem zanurzmy je na 5 sekund w gorącej wodzie, będzie łatwiej wyciągnąć deser.













6 komentarzy:

Copyright © 2016 Szefer w kuchni , Blogger