wtorek, 21 lutego 2017

Pączki hiszpańskie - gniazdka


Pewnie wszyscy znają z piekarni popularne gniazdka. Zawsze mi bardzo smakowały, więc jak trafiłam na przepis
i go przeczytałam, okazało się, że wcale nie są takie ciężkie do zrobienia. Pracochłonne, bo trzeba wyciskać każde gniazdko osobno, ale czego nie robi się dla takich dobroci? ;) Poza tym decydując się na zrobienie pączków, jesteśmy świadomi, że trochę czasu nam to zabierze :)
W odróżnieniu od tradycyjnych pączków, odchodzi nam wyrastanie ciasta drożdżowego, ponieważ pączki hiszpańskie robi się z ciasta parzonego (jak do ptysiów) więc o tyle będzie prościej i szybciej.
Zapraszam po przepis na tłusty czwartek!


Pączki hiszpańskie (gniazdka)

Składniki:
(20-25 sztuk)
100 g masła
szczypta soli
200 g mąki pszennej
  4 jajka
 olej do smażenia
Lukier:
  200 g cukru pudru
 1 łyżka soku z cytryny
 2-3 łyżki gorącej wody

Sposób wykonania:
  • Do garnka wlać 250ml wody, dodać pokrojone na kawałki masło i szczyptę soli. Całość doprowadzić do wrzenia od czasu do czasu mieszając.
  • Zmniejszyć ogień pod garnkiem i za jednym razem wsypać mąkę (wcześniej przesianą).
  • Ciasto energicznie mieszamy, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek garnka.
  • Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski (najlepiej z malaksera) i zostawiamy do wystudzenia.
  • Gdy ciasto będzie wystarczająco chłodne miksujemy je dodając po jednym jajku.
  • Przygotować wycięte kwadraty z papieru do pieczenia (wielkość wg. uznania, w moim przypadku było to 7cm).
  • Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w gwiazdkę (np. Wilton 1M).
  • Na wcześniej przygotowane kwadraty z papieru do pieczenia wyciskamy masę tworząc kółka.
  • Olej rozgrzewamy w szerokim rondlu/garnku do temperatury 180ºC i umieszczamy pączki papierem do góry i smażymy, aż odkleją się od papieru. Po usunięciu papieru pączki smażymy do czasu, aż uzyskają złoty kolor z obu stron.
    P.S. Jeśli nie mamy termometru można dla próby wrzucić kawałek ciasta i sprawdzić jak się zachowuje.
  • Pączki wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej na papier, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Tak gotowe pączki możemy posypać cukrem pudrem, albo przygotować lukier - cukier puder ucieramy z wrzątkiem i sokiem z cytryny, dekorujemy pączki.
SMACZNEGO!





3 komentarze:

  1. Muszę kiedyś takie zrobić bo aż ślinka mi cieknie na nie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię Hiszpańskie pączki! muszę w końcu je zrobić :) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń

- See more at: http://pomocnicy.blogspot.com/2013/04/jak-dodac-informacje-o-ciasteczkach-do.html#sthash.tJvyIoKv.dpuf