11:00

Pączki hiszpańskie - gniazdka

Pewnie wszyscy znają z piekarni popularne gniazdka. Zawsze mi bardzo smakowały, więc jak trafiłam na przepis
i go przeczytałam, okazało się, że wcale nie są takie ciężkie do zrobienia. Pracochłonne, bo trzeba wyciskać każde gniazdko osobno, ale czego nie robi się dla takich dobroci? ;) Poza tym decydując się na zrobienie pączków, jesteśmy świadomi, że trochę czasu nam to zabierze :)



W odróżnieniu od tradycyjnych pączków, odchodzi nam wyrastanie ciasta drożdżowego, ponieważ pączki hiszpańskie robi się z ciasta parzonego (jak do ptysiów) więc o tyle będzie prościej i szybciej.
Zapraszam po przepis na tłusty czwartek!

Write recipe photo description here

Przepyszna alternatywa dla tradycyjnych pączków wykonana z ciasta parzonego!

Składniki na ciasto:
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • olej do smażenia
  • 4 łyżki miodu
Składniki na lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Sposób wykonania:

  1. Do garnka wlać 250ml wody, dodać pokrojone na kawałki masło i szczyptę soli. Całość doprowadzić do wrzenia od czasu do czasu mieszając.
  2. Zmniejszyć ogień pod garnkiem i za jednym razem wsypać mąkę (wcześniej przesianą).
  3. Ciasto energicznie mieszamy, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek garnka.
  4. Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski (najlepiej z malaksera) i zostawiamy do wystudzenia.
  5. Gdy ciasto będzie wystarczająco chłodne miksujemy je dodając po jednym jajku.
  6. Przygotować wycięte kwadraty z papieru do pieczenia (wielkość wg. uznania, w moim przypadku było to 7cm).
  7. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w gwiazdkę (np. Wilton 1M).
  8. Na wcześniej przygotowane kwadraty z papieru do pieczenia wyciskamy masę tworząc kółka.
  9. Olej rozgrzewamy w szerokim rondlu/garnku do temperatury 180ºC i umieszczamy pączki papierem do góry i smażymy, aż odkleją się od papieru. Po usunięciu papieru pączki smażymy do czasu, aż uzyskają złoty kolor z obu stron.
    P.S. Jeśli nie mamy termometru można dla próby wrzucić kawałek ciasta i sprawdzić jak się zachowuje.
  10. Pączki wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej na papier, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  11. Tak gotowe pączki możemy posypać cukrem pudrem, albo przygotować lukier - cukier puder ucieramy z wrzątkiem i sokiem z cytryny, dekorujemy pączki.

Inspiracja

3 komentarze:

  1. Muszę kiedyś takie zrobić bo aż ślinka mi cieknie na nie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię Hiszpańskie pączki! muszę w końcu je zrobić :) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Szefer w kuchni , Blogger