i go przeczytałam, okazało się, że wcale nie są takie ciężkie do zrobienia. Pracochłonne, bo trzeba wyciskać każde gniazdko osobno, ale czego nie robi się dla takich dobroci? ;) Poza tym decydując się na zrobienie pączków, jesteśmy świadomi, że trochę czasu nam to zabierze :)
W odróżnieniu od tradycyjnych pączków, odchodzi nam wyrastanie ciasta drożdżowego, ponieważ pączki hiszpańskie robi się z ciasta parzonego (jak do ptysiów) więc o tyle będzie prościej i szybciej.
Zapraszam po przepis na tłusty czwartek!
Przepyszna alternatywa dla tradycyjnych pączków wykonana z ciasta parzonego!
Składniki na ciasto:
- 100 g masła
- szczypta soli
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- olej do smażenia
- 4 łyżki miodu
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki gorącej wody
Sposób wykonania:
- Do garnka wlać 250ml wody, dodać pokrojone na kawałki masło i szczyptę soli. Całość doprowadzić do wrzenia od czasu do czasu mieszając.
- Zmniejszyć ogień pod garnkiem i za jednym razem wsypać mąkę (wcześniej przesianą).
- Ciasto energicznie mieszamy, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek garnka.
- Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski (najlepiej z malaksera) i zostawiamy do wystudzenia.
- Gdy ciasto będzie wystarczająco chłodne miksujemy je dodając po jednym jajku.
- Przygotować wycięte kwadraty z papieru do pieczenia (wielkość wg. uznania, w moim przypadku było to 7cm).
- Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w gwiazdkę (np. Wilton 1M).
- Na wcześniej przygotowane kwadraty z papieru do pieczenia wyciskamy masę tworząc kółka.
- Olej rozgrzewamy w szerokim rondlu/garnku do temperatury 180ºC i umieszczamy pączki papierem do góry i smażymy, aż odkleją się od papieru. Po usunięciu papieru pączki smażymy do czasu, aż uzyskają złoty kolor z obu stron.
P.S. Jeśli nie mamy termometru można dla próby wrzucić kawałek ciasta i sprawdzić jak się zachowuje. - Pączki wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej na papier, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Tak gotowe pączki możemy posypać cukrem pudrem, albo przygotować lukier - cukier puder ucieramy z wrzątkiem i sokiem z cytryny, dekorujemy pączki.
UWIELBIAM !😊
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś takie zrobić bo aż ślinka mi cieknie na nie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię Hiszpańskie pączki! muszę w końcu je zrobić :) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuń