13:56

Cytrynowa lemoniada z dodatkiem imbiru

Lato pełną parą, więc trzeba się czymś ochłodzić :)
Poniżej przepis niby na zwyczajną lemoniadę cytrynowa, ale żeby nie było tak nudno dodałam mięte i imbir.
 Cytrynowa, zimna i kwaśna lemoniada z odrobiną mięty i imbiru. Najlepsza na orzeźwienie!
Lato to trochę też czas dbania o linię dlatego do słodzenia użyłam miodu. Wy użyjcie tego na co macie ochotę.

Write recipe photo description here

Cytrynowa, zimna i kwaśna lemoniada z odrobiną mięty i imbiru. Najlepsza na orzeźwienie!


Składniki:
  • 1,5l wody
  • 5 cytryn (około 300 ml soku)
  • 1 limonka
  • 10 listków mięty
  • łyżeczka startego imbiru
  • 4 łyżki miodu
Sposób wykonania:

  1. Szklankę wody przelać do blendera dodać listki mięty oraz miód. Następnie wszystko razem zmiksować.
  2. Z cytryn i limonki wycisnąć sok. Jeśli nie lubicie miąższu z owoców to wyciśnięty sok można przecedzić przez sitko.
  3. Do dzbanka,w którym podacie lemoniadę przelać wyciśnięty sok z cytryn i limonki, dodać zmiksowaną mięte z miodem, wrzucić dużą ilość kostek lodu, dodać starty imbir i uzupełnić wodą. Całość wymieszać.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szefer w kuchni , Blogger