Idealny karmelowy tort dla najmłodszych !
Składniki na biszkopt:
- 8 dużych jajek
- szczypta soli
- 265g cukru
- 175g mąki pszennej tortowej
- 65g ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1250g serka mascarpone
- 300g sosu karmelowego (najlepiej z tego przepisu)
- 500g serka mascarpone (z kremu do przełożenia)
- niebieski barwnik
- 200ml wody
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżeczki cukru
- krówki pokrojone w kostkę (około 10 sztuk)
- Ciasteczka (np. pieguski)
- 2 markizy (np. oreo) i dwa ciemne draże na oczy
Sposób wykonania:
- Biszkopt:
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
- Stopniowo dodajemy cukier nie przerywając miksowania, aż uzyskamy gęstą, błyszczącą pianę.
- Kontynuując miksowanie dodajemy po kolei po jednym żółtku do połączenia się z pianą.
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
- Do osobnej miski przesiewamy resztę suchych składników tj. mąkę pszenną, gorzkie kakao oraz proszek do pieczenia .
- Suche składniki partiami dodajemy do piany i delikatnie (żeby piana jak najmniej opadła) mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką.
- Tortownicę smarujemy masłem, a dno wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto wylewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 35 min. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić za pomocą wykałaczki.
- Po wyjęciu z piekarnika studzimy biszkopt. Aby biszkopt nie opadł stawiam go z tortownicą do góry nogami na misce na około 10 min. Po tym czasie wyciągamy z obręczy i studzimy na kratce.
- Po całkowitym ostudzeniu kroimy biszkopt na 3 części. Krem karmelowy:
- Serek mascarpone umieszczamy w misie miksera razem z sosem karmelowym i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy.
- Z misy odkładamy 750g kremu do przełożenia tortu.
- Do pozostałego kremu dodajemy niebieski barwnik, aż do uzyskania zadowalającego nas koloru na ciasteczkowego potwora ;) W trakcie przekładania biszkoptu krem można umieścić w lodówce, aby lepiej się nim później dekorowało.
- Kładziemy pierwszy blat na paterze i nasączamy go 1/3 wody cytrynowej, następnie smarujemy 1/2 kremu karmelowego i posypujemy pokrojonymi krówkami. Kładziemy kolejny blat i powtarzamy czynności. Ostatni blat tylko nasączamy ponczem. Dekoracja:
- Przygotowany tort smarujemy cienką warstwą niebieskiego kremu.
- Następnie krem przekładamy do worka cukierniczego z odpowiednią tylką (w moim przypadku była to 1M Wilton) i wyciskamy go na powierzchnię tortu.
- Markizy dzielimy na pół zostawiając część z białym środkiem, przyklejając do niego draże (np. przy pomocy sosy karmelowego). Natomiast ciasteczka układamy w kształt uśmiechu.
- Udekorowany tort umieszczamy w lodówce, najlepiej na cała noc.
O taaaakkkkk<33333333 Zuzka chyba oszalała z zachwytu, ja bym tak zrobiła na jej miejscu;D
OdpowiedzUsuńBył szał :D
Usuń