piątek, 26 sierpnia 2016

Urodzinowy tort karmelowy Cookie Monster

Mam dla was idealny tort na urodziny dla dziecka. Zarówno dla chłopca jak i dziewczynki, a to dlatego, że bohaterem dzisiejszego wypieku jest Ciasteczkowy Potwór. Moja chrześnica go uwielbia
i ma dużą maskotkę z jego podobizną. Natomiast wariant smakowy tortu został dobrany pod dziecięce smaki, ale dorośli byli tak samo uradowani, no bo kto nie lubi czekoladowego biszkoptu
z kremem karmelowym? Wszyscy zgodnie stwierdzili, że był to najlepszy tort w moim wykonaniu :)

Urodzinowy tort karmelowy Cookie Monster
Składniki:
(tortownica o średnicy 26cm)

Biszkopt:
8 dużych jajek
szczypta soli
265g cukru
175g mąki pszennej tortowej
65g ciemnego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem karmelowy do przełożenia:
1250g serka mascarpone
300g sosu karmelowego (najlepiej z tego przepisu)


Krem karmelowy do dekoracji:
500g serka mascarpone (z kremu do przełożenia)
niebieski barwnik

Nasączenie biszkoptu:
200ml wody
sok z połowy cytryny

4 łyżeczki cukru

Dodatkowo:
 krówki pokrojone w kostkę (około 10 sztuk)
Ciasteczka (np. pieguski)
2 markizy (np. oreo) i dwa ciemne draże na oczy 


Sposób wykonania:
  • Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
  • Stopniowo dodajemy cukier nie przerywając miksowania, aż uzyskamy gęstą, błyszczącą pianę.
  • Kontynuując miksowanie dodajemy po kolei po jednym żółtku do połączenia się z pianą.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  • Do osobnej miski przesiewamy resztę suchych składników tj. mąkę pszenną, gorzkie kakao oraz proszek do pieczenia.
  • Suche składniki partiami dodajemy do piany i delikatnie (żeby piana jak najmniej opadła) mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką.
  • Tortownicę smarujemy masłem, a na dno wykładamy papierem do pieczenia.
  • Ciasto wylewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 35 min. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić za pomocą wykałaczki.
  • Po wyjęciu z piekarnika studzimy biszkopt. Aby biszkopt nie opadł stawiam go z tortownicą do góry nogami na misce.
  • Po całkowitym ostudzeniu kroimy biszkopt na 3 części.
  • Przechodzimy do robienia kremu. 
  • Serek mascarpone umieszczamy w misie miksera razem z sosem karmelowym i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy.
  • Z misy odkładamy 750g kremu do przełożenia tortu. 
  • Do pozostałego kremu dodajemy niebieski barwnik, aż do uzyskania zadowalającego nas koloru na ciasteczkowego potwora ;) W trakcie przekładania biszkoptu krem można umieścić w lodówce, aby lepiej się nim później dekorowało.
  • Kładziemy pierwszy blat na paterze i nasączamy go 1/3 wody cytrynowej, następnie smarujemy 1/2 kremu karmelowego i posypujemy pokrojonymi krówkami. Kładziemy kolejny blat i powtarzamy czynności. Ostatni blat tylko nasączamy ponczem.
  • Tak przygotowany tort smarujemy cienką warstwą niebieskiego kremu.
  • Następnie krem przekładamy do worka cukierniczego z odpowiednią tylką (w moim przypadku była to 1M Wilton) i wyciskamy go na powierzchnię tortu.
  • Markizy dzielimy na pół zostawiając część z białym środkiem, przyklejając do niego draże (np. przy pomocy sosy karmelowego). Natomiast ciasteczka układamy w kształt uśmiechu.
  • Udekorowany tort umieszczamy w lodówce, najlepiej na cała noc.

    SMACZNEGO!





    2 komentarze:

    1. O taaaakkkkk<33333333 Zuzka chyba oszalała z zachwytu, ja bym tak zrobiła na jej miejscu;D

      OdpowiedzUsuń

    - See more at: http://pomocnicy.blogspot.com/2013/04/jak-dodac-informacje-o-ciasteczkach-do.html#sthash.tJvyIoKv.dpuf