10:09

Meksykańska zupa chili

pcq
Uwielbiam meksykańską kuchnie! Co trochę się gryzie z tym, że nie przepadam za ostrym jedzeniem, ale w tym przypadku nawet mi to nie przeszkadza. Poza tym, nie muszę przecież dodawać 10 papryczek chili czy jalapeno ;)
Dzisiaj mam dla was przepis na przepyszną zupkę chili. Jej pikantność można swobodnie modyfikować (co dla mnie jest bardzo dużym plusem) poprzez dodanie mniejszej lub większej ilości płatków chili.
Zupa jest bardzo treściwa, dzięki dużej ilości mielonego mięsa dzięki czemu spokojnie może zastąpić dwudaniowy posiłek. Osobiście uwielbiam do niej zrobić grzanki z masłem czosnkowym i żółtym serem.
Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu, jednak troszkę się musi gotować więc trzeba to wziąć pod uwagę jeśli bardzo jesteśmy głodni i zastanawiamy się co by tu szybko zrobić.
Większość składników pewnie posiadamy w domu, po świeże mięsko można szybko wyskoczyć i brać się do roboty :)




Meksykańska zupa chili

Składniki:
(na 4 duże porcje lub 6 średnich)
250 g mielonego mięsa wieprzowego
250 g mięsa mielonego wołowego
2 cebule
1 duża papryka (najlepiej zielona)
1 łyżka kminu rzymskiego
szklanka bulionu
2 puszki pomidorów krojonych
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 mała papryczka chili lub łyżeczka suszonego chili
pieprz, sól
50g startego żółtego sera
kwaśna śmietana

Dodatkowo na grzanki:
masło czosnkowe
starty żółty ser (około 50g)
1 bagietka
Sposób wykonania:
  • Cebulę i paprykę kroimy na kosteczkę.
  • Na głęboką patelnie wlewamy trochę oliwy. Po nagrzaniu dodajemy cebulę, paprykę i kmin rzymski. Smażymy około 5 minut, aż cebula się zeszkli i papryka trochę zmięknie.
  • Następnie dodajemy całe zmielone mięso, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy około 8 minut, aż mięso będzie brązowe.
  • Do dużego garnka wlewamy bulion lub wodę, dodajemy po kolei wszystkie puszki czyli: odsączoną fasole, pomidory i odsączoną kukurydzę.
  • Dołączamy świeżo pokrojoną papryczką chili lub suszoną, starte ząbki czosnku,liście laurowe oraz pieprz. 
  • Całość powinna gotować się około 40 minut pod przykryciem - pamiętajcie aby od czasu do czasu zamieszać.
  • Pod koniec gotowania można zabrać się za przyrządzanie grzanek.
    Można na dwa sposoby: cienko pokrojoną bagietkę wsadzić do tostera, następnie gdy grzanka jest jeszcze ciepła posmarować masełkiem czosnkowym i położyć na górę ser. Ewentualnie drugim sposobem: pokroić bagietkę, posmarować masłem czosnkowym i położyć na górę żółty ser i wstawić do rozgrzanego piekarnika (około 150C) na 5-7 minut (aż ser się rozpuści).
  • Zupę podajemy w miseczkach lub głębokich talerzach. Na sam środek dajemy starty ser lekko dociskając go w zupę. Natomiast na górę sera dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Warto też zupkę przystroić nachosami ;)
SMACZNEGO!





Kuchnia Ameryki Północnej 2016

4 komentarze:

Copyright © 2016 Szefer w kuchni , Blogger