21:22

Brownie z sernikiem oreo


Wszyscy zapewne lubimy brownie. Mokre, ciężkie baaardzo czekoladowe. A co jeśli by złamać ten mocny smak czekolady sernikiem? A sernikiem z dodatkiem ciastek oreo? Tak! To musi być pyszne :)
Smaki idealnie ze sobą współgrają i uzupełniają :) Musicie je zrobić!
P.s. Jeśli chcecie zrobić przede wszystkim sernik, to składniki na brownie podzielcie na pół i zróbcie z niego jedynie spód pod sernik :)

Write recipe photo description here

Ciężkie czekoladowe brownie z sernikiem oreo!

Składniki na brownie:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200g masła
  • 250g cukru
  • 3 jajka
  • 135g mąki tortowej
Składniki na sernik oreo (bez pieczenia):
  • 300ml śmietanki kremówki
  • 300 g białego miękkiego sera
  • 150g cukru pudru
  • 12 ciastek oreo
Składniki na ganache z gorzkiej czekolady:
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 250g gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:
    Brownie:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Tabliczkę czekolady łamiemy na kosteczki i rozpuszczamy z masłem na małym ogniu. Studzimy.
  3. W osobnej misce miksujemy jajka z cukrem i dodajemy do nich masę czekoladową.
  4. Następnie dosypujemy mąkę i miksujemy na jednolite ciasto.
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut.
  6. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy zostawiając je formie.
  7. Sernik oreo:
  8. W jednej misce ubić śmietanę kremówkę na sztywno.
  9. W drugiej misce za pomocą miksera wymieszać biały ser (można wcześniej zmielić, ale nie trzeba) z cukrem pudrem, aż krem będzie puszysty.
  10. Dodaj pokruszone wcześniej ciasteczka oreo i wymieszaj z serem.
  11. Następnie dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz ze sobą.
  12. Odłóż parę łyżek masy serowej do dekoracji.
  13. Pozostałą masę serową wylej na wcześniej upieczone i wystudzone ciasto brownie.
  14. Ganache z gorzkiej czekolady:
  15. Śmietanę kremówkę przelej do garnuszka i doprowadź prawie do wrzenia.
  16. Pokrojoną w kostkę czekoladę wrzuć do gorącej śmietanki, odczekaj 2 minuty i wymieszaj na gładką masę.
  17. Lekko wystudzony ganach wylej na masę serową i przystrój według uznania.
  18. Ciasto schładzaj najlepiej przez całą noc.

7 komentarzy:

Copyright © 2016 Szefer w kuchni , Blogger