14:17

Kurczak ze smażonym ryżem i pak choi

Danie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, czyli to co lubię najbardziej. Wcześniej ugotowany ryż, a następnie wymieszany i podsmażony ze wszystkimi składnikami staje się idealnie sypki i aromatyczny. Dzięki dużej ilości imbiru i czosnku danie jest bardzo wyraziste w smaku, a sok z limonki dostarcza świeżości i orzeźwienia.


Sama kapusta pak choi jest idealnym orientalnym składnikiem. Jeśli tylko ją gdzieś spotkacie (a jest coraz łatwiej dostępna) nie zastanawiajcie się, zróbcie ten pyszny obiad i rozkoszujcie się jego smakiem.

Write recipe photo description here

Szybkie, łatwe i niecodziennie orientalne danie nie tylko na obiad

Składniki:
  • woreczek ryżu basmati
  • 4 cm średniej grubości korzenia imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 główki kapusty pak choi
  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 papryczka pepperoncini
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • limonka
  • listki kolendry do dekoracji
Sposób wykonania:
  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić na później.
  2. Imbir i papryczkę pepperoncini kroimy w cienkie plasterki, a czosnek w drobną kosteczkę.
  3. Kapustę pak choi pokroić na grube paski, umyć i osuszyć.
  4. Piersi z kurczaka oczyścić z kostek i błonek i pokroić na średniej wielkości kostki.
  5. Najpierw dobrze rozgrzewamy wok, a następnie dodajemy olej. Na rozgrzanym oleju, na małym ogniu smażymy wcześniej pokrojony imbir i czosnek. Po minucie dodajemy papryczkę.
  6. Dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy na dużym ogniu przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając aby zapobiec przypaleniu.
  7. Dodajemy pokrojoną pak choi i smażymy 3 minuty.
  8. Następnie do woka dodajemy ryż i sok z połowy limonki, wszystko razem mieszamy i smażymy około 2 minuty.
  9. Danie podajemy świeżo skropione sokiem z drugiej połowy limonki oraz z listkami kolendry.






1 komentarz:

Copyright © 2016 Szefer w kuchni , Blogger