Święto zakochanych lada moment, tak więc przedstawiam wam propozycje na walentynkowy deser.
Co powinno was skłonić, żeby skorzystać z tego przepisu?-
- składniki, które za pewne masz teraz w domu,
- łatwość i szybkość wykonania,
- różnorodność dodatków,
- niski koszt wykonania,
- no i najważniejsze CZEKOLADA!
Co ciekawe, z przepisu poniżej możesz w łatwy sposób zrobić dwa różniące się od siebie ciastka.
Jak? Dowiesz się czytając przepis.
Zachęcam!
CZEKOLADOWE CIASTO Z MALINAMI
Składniki:
(8 porcji)
(8 porcji)
200 g gorzkiej czekolady
100 g masła
4 jajka
4 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżka mąki
Dodatkowo: masło do wysmarowania oraz mąka do posypania kokilek
Sposób wykonania:
- Przygotować foremki: posmarować masłem oraz posypać odrobiną mąki.Zacząć rozgrzewać piekarnik do 200C.
- Aby zrobić pierwszą część ciasta, połam czekoladę oraz pokrój masło na drobne kosteczki
i umieść je w garnuszku. Kolejno postaw go na innym garnku, w którym będzie znajdowała się woda. (Uwaga! Dno garnuszka umieszczonego w środku nie powinno dotykać wody! Nie doprowadź wody do wrzenia!).W trakcie rozpuszczania od czasu do czasu zamieszaj, aby uzyskać jednolitą masę. Dzięki temu uda nam się idealnie roztopić czekoladę, bez strachu że zrobią nam się grudki :) - Gdy mamy już rozpuszczoną czekoladę z masłem możemy się zabrać za kolejną część naszego wypieku. Bierzemy jajka i wbijamy je do miski. Następnie dodajemy do nich cukier i sól. Razem wszystko delikatnie mieszamy do połączenia się składników (można krótko zmiksować). Potem dodajemy mąkę i znowu mieszamy.
- Później łączymy dwie masy razem i znowu lekko mieszamy lub krótko miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Teraz do uprzednio przygotowanych kokilek przelewamy naszą masę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10-11 minut.P.S. Jeśli wolisz aby ciastko było z płynnym środkiem, piecz 8-9 minut.
- Po upieczeniu wyciągnij foremki z piekarnika i odstaw je na kilka minut. Po tym czasie obróć je do góry nogami i przenieś na talerzyk (możesz sobie pomóc lekko nożykiem).
- Teraz chwila na Twoją kreatywność !Ja ciastka podałam ze świeżymi malinami, z sosem malinowym, kawałkami (kwiatuszki ;)) chałwy, startą białą czekoladą i gałką lodów o smaku białej czekolady posypanych cynamonem. Eksplozja moich ulubionych smaków!Teraz Ty pomyśl na co masz ochotę i przystrój tym ciastko! Może to będzie karmel? A może serek mascarpone z rozpuszczoną białą czekoladą i crocantem? Wybór należy do Ciebie :)
Ja zdecydowanie piekłabym te 9 minut, żeby uzyskać płynną konsystencję, uwielbiam takie desery, kiedy wiem, że po przekrojeniu coś pysznego wyleje mi się ze środka<3
OdpowiedzUsuńJa byłabym zachwycona na miejscu tej drugiej połówki, gdybym dostała takie cudo;)
Dokładnie :) dla mnie obie wersje są bardzo smaczne, zależy na co ma się w tym momencie ochotę :)
Usuń