piątek, 12 lutego 2016

Walentynki czyli święto czekoladowych deserów - CZEKOLADOWE CIASTO Z MALINAMI

pcq
Witam was!
Święto zakochanych lada moment, tak więc przedstawiam wam propozycje na walentynkowy deser.
Co powinno was skłonić, żeby skorzystać z tego przepisu?-
- składniki, które za pewne masz teraz w         domu,
- łatwość i szybkość wykonania,
- różnorodność dodatków,
- niski koszt wykonania,
- no i najważniejsze  CZEKOLADA!
Co ciekawe, z przepisu poniżej możesz w łatwy sposób zrobić dwa różniące się od siebie ciastka.
Jak? Dowiesz się czytając przepis.
Zachęcam!

CZEKOLADOWE CIASTO Z MALINAMI

Składniki:
(8 porcji)

200 g gorzkiej czekolady
100 g masła
4 jajka 
4 łyżki cukru 
szczypta soli 
1 łyżka mąki
Dodatkowo: masło do wysmarowania oraz mąka do posypania kokilek

Sposób wykonania:
  • Przygotować foremki: posmarować masłem oraz posypać odrobiną mąki.
    Zacząć rozgrzewać piekarnik do 200C.
  • Aby zrobić pierwszą część ciasta, połam czekoladę oraz pokrój masło na drobne kosteczki
    i umieść je w garnuszku. Kolejno postaw go na innym garnku, w którym będzie znajdowała się woda. (Uwaga! Dno garnuszka umieszczonego w środku nie powinno dotykać wody! Nie doprowadź wody do wrzenia!).
    W trakcie rozpuszczania od czasu do czasu zamieszaj, aby uzyskać jednolitą masę. Dzięki temu uda nam się idealnie roztopić czekoladę, bez strachu że zrobią nam się grudki :)
  • Gdy mamy już rozpuszczoną czekoladę z masłem możemy się zabrać za kolejną część naszego wypieku. Bierzemy jajka i wbijamy je do miski. Następnie dodajemy do nich cukier i sól. Razem wszystko delikatnie mieszamy do połączenia się składników (można krótko zmiksować). Potem dodajemy mąkę i znowu mieszamy.
  • Później łączymy dwie masy razem i znowu lekko mieszamy lub krótko miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • Teraz do uprzednio przygotowanych kokilek przelewamy naszą masę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10-11 minut.
    P.S. Jeśli wolisz aby ciastko było z płynnym środkiem, piecz 8-9 minut. 
  • Po upieczeniu wyciągnij foremki z piekarnika i odstaw je na kilka minut. Po tym czasie obróć je do góry nogami i przenieś na talerzyk (możesz sobie pomóc lekko nożykiem).
  • Teraz chwila na Twoją kreatywność ! 
    Ja ciastka podałam ze świeżymi malinami, z sosem malinowym, kawałkami (kwiatuszki ;)) chałwy, startą białą czekoladą i gałką lodów o smaku białej czekolady posypanych cynamonem. Eksplozja moich ulubionych smaków!
    Teraz Ty pomyśl na co masz ochotę i przystrój tym ciastko! Może to będzie karmel? A może serek mascarpone z rozpuszczoną białą czekoladą i crocantem? Wybór należy do Ciebie :)
SMACZNEGO!










2 komentarze:

  1. Ja zdecydowanie piekłabym te 9 minut, żeby uzyskać płynną konsystencję, uwielbiam takie desery, kiedy wiem, że po przekrojeniu coś pysznego wyleje mi się ze środka<3
    Ja byłabym zachwycona na miejscu tej drugiej połówki, gdybym dostała takie cudo;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) dla mnie obie wersje są bardzo smaczne, zależy na co ma się w tym momencie ochotę :)

      Usuń

- See more at: http://pomocnicy.blogspot.com/2013/04/jak-dodac-informacje-o-ciasteczkach-do.html#sthash.tJvyIoKv.dpuf